Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
promods 2.12 - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Symulatory (https://modscenter.pl/forum_symulatory_1153)
+--- Dział: Euro Truck Simulator 2 (https://modscenter.pl/forum_euro-truck-simulator-2_33)
+---- Dział: Poland Rebuilding (https://modscenter.pl/forum_poland-rebuilding_878)
+---- Wątek: promods 2.12 (/thread_promods-2-12_34123)

Strony: 1 2 3 4 5 6

RE: promods 2.12 - bigdady40 - 16-02-2017

Topiq no widzisz Ty wolisz jeździć tylko po Polsce. Ja wolę jeździć po całym świecie w końcu gra nazywa się Euro Truck Simulator 2 a nie Poland Truck Simulator 2. Szanuję pracę Radola bo nie mówie, że było złe bo fajnie jest to zrobione bo są nowe firmy itd ale aż tak dużo firm w Polsce to uważam, że trochę przesada, dla mnie lepiej odwzorowywać miasta w Polsce. Wiem, że każdemu się nie dogodzi więc jeśli nie było możliwości zrobienia tak jak ludzie chcieli tylko Radol robił z mapmakerami to co uważał za stosowne to wtedy każdy z nas to ocenił i każdy wybrał mapę dla siebie. Tak jak mówisz wszystkim się nie dogodzi

RE: promods 2.12 - topiq - 16-02-2017

Nie tylko a głównie Smile (IPB) Jak napisałem wyżej, powinien być rozsądny kompromis. Szczerze jeszcze nie jeździłem w ETS2 na ostatniej mapie PM 2.15 ze względu na przeciągającą się chorobę córki i związanym z tym brakiem czasu na swoje przyjemności. Jeżeli to rzeczywiście prawda, że w samym Trójmieście jest ok. 100 firm, to rzeczywiście lekkie przegięcie, moim zdaniem 30 na sam obszar Trójmiasta byłoby w sam raz. Ale każdy kij ma dwa końce i każdy ma swój punkt widzenia. Żadna mapa nie jest idealna, czy to od SCSu, ProModsa czy RusMap, bo głównie na tych mapach jeżdżę. Jak napisałem wyżej, dziwię się Radolowi że postanowił połączyć się z PM. Pewnie nie tylko ja się dziwiłem.
Mimo odmiennych zdań PM i PR, nadal będę jeździł na tych mapach, szanuję pracę obydwu zespołów, które poświęcają swój wolny czas zupełnie za darmo, by społeczność mogła z ich pracy korzystać. Po cichu liczę, że się jeszcze dogadają. Poczytałbym też stanowisko Radola i mapmakerów w odpowiedzi na to, co napisał PM. Z tekstu wynika, że całe zło to Radol a oni święci tak chcieli pomóc i zespół PR się na nich wypiął i odgrodził ścianą. Co do niechlujności, to niech tylko przypomną sobie swoje tereny, gdzie zaraz po wydaniu na szybko PM, wywalało z gry w róznych momentach na terenie Niemiec, we Francji spotykało się latające obiekty czy jakieś migające tekstury, niewidzialne ściany, nagle urywające się drogi itp. Co oni tam pokazali, koło Chełma? Że w rzeczywistości są tam normalne pola a wg nich ogrodzenia jak w winnicy we Francji? Toć to moje strony, może nie konkretnie Chełm, ale bywałem po tej trasie wielokrotnie. Prędzej tam siatki śniegowe zobaczymy niż takie ogrodzenia na polu. Wiadomo każdy ma swoją wizję, koncepcję na dany teren. Nie rozumiem też ich pracy w stylu, jeden kopie w konkretnym sektorze, idzie spać a na jego miejsce wchodzi inny mapmaker i grzebie mu kilka godzin, nie mając pojęcia co tam poprzednik chce uzyskać. Szczerze, gdybym się sam zajmował jakimś terenem, nie chciałbym żeby mi ktoś w tym terenie pod moją nieobecność grzebał i przestawiał wg swojego widzimisię. Ale to już ich wewnętrzne sprawy, zawsze można się dogadać o ile ludzie są skłonni iść na kompromis. Jaka była prawda tylko Radol pewnie wie.

RE: promods 2.12 - rad19dym - 16-02-2017

Cytat:Jeżeli to rzeczywiście prawda, że w samym Trójmieście jest ok. 100 firm, to rzeczywiście lekkie przegięcie
100? Przegięcie.
Po tym screenie sam oceń, ile jest w tym obszarze firm:
[Obrazek: ChpGAT8.jpg]

rad19dym za dużo

Liczyłem dokładnie. W wersji PM 2.15 około 9 firm. W wersji W.I.P. 59-60, mogłem się pomylić. Elbląga i Olsztyna nie wliczam, bo to nie Trójmiasto. Fakt, 30-40 wystarczyłoby. Powywalałbym te supermarkety w większości. Sporo się ich powtarza. ETS2 to w końcu nie symulator dystrybucji na terenie Trójmiasta Wink (IPB) Bo jak we wcześniejszych PM miałem problem, żeby dostać jakąś dostawę do Lublina powiedzmy z Warszawy, albo w ogóle gdziekolwiek na Polskę, tak tutaj pewnie byłby problem dostać ładunek gdziekolwiek na Europę Big Grin (IPB) Taka ilość firm w przypadku skali 1:3 jak mapa Węgier, nie stanowiłaby problemu, więc tu się zgodzę ze stanowiskiem PM. I tylko tu. Nie powinno być przesady. Co do niechlujstwa to niech PM popatrzy na swoje błędy i niedoróbki. Metody jakimi ktoś buduje mapy to raczej jego indywidualna sprawa, liczy się efekt. Jak znam Radola, miał idealny porządeczek w plikach, problemem chyba stanowiły nazwy polskie z naszymi ogonkami. Wielokrotnie się wypowiadał zresztą na ten temat, jak to wygląda u ProModsów.

RE: promods 2.12 - Radol - 16-02-2017

Trochę mylne jest samo spojrzenie na ikony firm.
Cześć firm to tylko 'dostawy' właśnie niektore sklepy - nie mozna wziąść z nich zlecenia - bo to zależy jaki prefab był użyty.

Gdańsk ma około 15 a Gdynia około 10
Gdyby nie zostały zrobione pomniejsze miejscowości wkoło wyglądało by to jeszcze znacznie inaczej.

Po co robić np. Łebe jeśli nie damy tam firmy i okazji wjazdu?

Po za tym porównywaliśmy m/w podstrony ze zleceniami z Gdańska / Barcelony gdzie jest też porównywalna ilosć  - ilosć zleceń jest bardzo zbliżona.
Ogólnie jest to "czepianie się" szczegółów gdyż ostatecznie gracz ma zawsze wybór.

Poza tym jasne że jak teren jest atrakcyjnieszy to automatycznie oferuje czegoś więcej..itd
Dobrze ze się nie czepiali że ulic jest za dużo...choć i tak były głosy ze ogólnie ten teren jest za duży - w stosunku do jakiejś tam aglomeracji przemysłowej w Niemczech.
To znaczy ze my mamy coś kasować, czy mniej robić?

Spójrzcie na Kaliningrad i Gdańsk  - porównywalne tereny i ile kto potrafił zmieścić na danym terenie.
Dużo zależy od umiejętności. Nie oznacza to że my zrobiliśmy za duże, tylko po prostu lepiej zagospodarowaliśmy teren.

Chcelibyście Gdańsk i Gdynie w formie takiego Berlina jak jest zrobiony przez Promods?
Bo też do tego było porównywane przez nich.

Według mnie promodsom dosyć że kłuło w oczy nasz rozmach i wykonanie to firmy to jeszcze dobiły - choć w stosunku do całego terenu jest ich odpowiednia ilosć.
Nie wspomnę o zagadce jak to jest zrobione ze działa lepiej i płynniej niż taka Barcelona...i tu byli pod wrazeniem.

No i właśnie, ktoś patrzy na ikony i od razu naliczył 100 firm, nie zwracając uwagi na to ile z tych firm oferuje dostawy. Fajnie Radolu że nam to wytłumaczyłeś. Może to rozwieje nasze wątpliwości. My jako gracze, nie mieliśmy dostępu do Waszej pracy, stąd ludzie bazują na tym, co im grupa PM wciska.
Nie podoba mi się również to, że mają zamiar dalej grzebać na terenie Polski, wszak to Wasza mapa i włożona w nią wieloletnia praca. Oby udało się Wam Radolu jakoś zrobić PR jako nakładkę na PM. Albo nawet lepiej, wyizolować pliki, by PR była całkowicie niezależną mapą od PM.

Radol no ok, że są sklepy że to ładniej wygląda bo tak jest w większości miejscowości na żywo. Ja tylko nie rozumiem jednego czy zamiast np zamiast powiedzmy 10 sklepów nie działających zrobić dwa a do tego więcej miast. To taka moja opinia

RE: promods 2.12 - biglaskos - 16-02-2017

@bigdady40 w sumie to co piszesz to wyjdzie mniej więcej na jedno. Mając więcej miast mamy mniej firm jeździmy do różnych miast, które niejednokrotnie w transporcie nie znaczą za wiele, ale mając mniej miast a większych, takich jak Trójmiasto i sporą liczbę firm to wybrałbym wciąż drugą opcję. Lepiej jest mieć ciekawie zrobione tereny niż się męczyć pustkami w krajobrazie.

@Radol sam przyznam szczerze że dopóki nie połączyliście się z PM nie używałem mapy. Wydawała mi się ona zbyt wymagająca jak na mój PC. Ale jak zacząłem właśnie grać na połączonych mapach PM i PR to stwierdziłem że tereny PR są świetnie wykonane. Co prawda Wrocław czy Łódź jest nieco wymagająca ale to nadal mniej niż Barcelona. Całej ekipie Poland Rebuilding należą wielkie słowa uznania.
Róbcie to co robiliście przed połączeniem z PM, myślę że to ty powinieneś stawiać warunki PM a nie oni Wam. Mam nadzieję że dojdziecie niebawem do jakiegoś kompromisu co pewnie będzię dobre dla graczy jak i dla Was.

RE: promods 2.12 - rogi0051 - 16-02-2017

(16-02-2017, 19:32)bigdady40 napisał(a): Radol no ok, że są sklepy że to ładniej wygląda bo tak jest w większości miejscowości na żywo. Ja tylko nie rozumiem jednego czy zamiast np zamiast powiedzmy 10 sklepów nie działających zrobić dwa a do tego więcej miast. To taka moja opinia

Jeśli juz wybierac między jednym a drugim, to wydaje mi się, że znacznie lepiej wygląda pomorze wg. pomysłu Radola. Idąc ścieżką "Więcej miast po dwie firmy" mapa straciłaby realizm. Wyobraźmy sobie, że jedziemy do Gdańska, który musiałby byc znacznie zmniejszony. Wyjeżdżamy, za 3 km nowa miejscowośc, w której nie ma miejsca na stworzenie charakterystycznego dla Polski klimatu. To małe miasteczko z jedną firmą kończy się, znów 3 km i kolejne i tak w kółko. Wg. mnie znacznie lepiej wygląda jedno olbrzymie miasto, niż kilka uciętych z braku miejsca miejscowości.

@biglaskos
Tak apropos Barcelony - omijam szerokim łukiem Tongue (IPB) Moja karta graficzna (w lapku co prawda, ale nie jest najsłabsza) generuje mi tak zawrotną ilośc 8 fps. Przepaśc wyjeżdżając z scs-owskich terenów Francji, gdzie czasem mam i 40-50.