promods 2.12 - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Symulatory (https://modscenter.pl/forum_symulatory_1153) +--- Dział: Euro Truck Simulator 2 (https://modscenter.pl/forum_euro-truck-simulator-2_33) +---- Dział: Poland Rebuilding (https://modscenter.pl/forum_poland-rebuilding_878) +---- Wątek: promods 2.12 (/thread_promods-2-12_34123) |
RE: promods 2.12 - ciastek - 17-02-2017 Taka poj.... mentalność dzieciaków na tym forum lepiej chwalić obce niż swoje zrób jeden z drugim troszkę mapy to zobaczysz ile potrzeba na to czsu. RE: promods 2.12 - jarek123pce - 17-02-2017 Witam wszystkich można gdzieś jeszcze pobrać mapke od Randola bo wszyskie linki wygasły jeżeli tak to bym prosił i jednocześnie dzienkuje? RE: promods 2.12 - bigdady40 - 17-02-2017 (17-02-2017, 12:27)ciastek napisał(a): Taka poj.... mentalność dzieciaków na tym forum lepiej chwalić obce niż swoje zrób jeden z drugim troszkę mapy to zobaczysz ile potrzeba na to czsu. Ja nie jestem ani po jednej ani po drugiej stronie. Wiem ile to kosztowało pracy i jakbym umiał sam bym zrobił mapę i wiem, że to zajmuje czasu. Ale zamiast np powiedzmy 50 firm w jednym mieście robić to nie lepiej zrobić więcej miast i np około 5 do 10 firm myślę że tak lepiej. Grałem w PR wraz z Promodsem no ale po wydaniu wersji 2,15 nie spodobała mi się ilość firm więc zmieniłem na inną mapę RE: promods 2.12 - topiq - 17-02-2017 Obejrzałem te tereny u dwóch youtuberów, bo sam niestety nie mam czasu na granie. To co wykonał Radol z ekipą to jest miazga. Jedzie się jak po prawdziwej Polsce. Obawiam się, że jak PM zacznie grzebać w terenach PR, ta mapa wiele straci na realiźmie i dołączy do grona często nijakich miast na terenie PM z dwoma skrzyżowaniami, kilkoma gotowymi prefabami nie mającymi nic wspólnego z terenem jaki się tam znajduje, oferując w porywach do 4 firm. W wersji 2.15 jakoś specjalnie nie widziałem, żeby się drastycznie powiększyła liczba firm na terenie PR. Żeby coś zrobić dobrze, czasem trzeba dużo czasu, liczy się produkt końcowy i jak najmniejsza ilość błędów. Pokażcie mi w europie na terenie PM taką ilość różnych "zdarzeń losowych" jakie są na terenie PR. Wypadki, pożary, rozbity samolot w polu. W porównaniu do tego, reszta PM wieje nudą i powtarzalnością. Wiadomo, że każda mapa po jakimś czasie się znudzi, kiedy się tą samą trasą przejedzie po raz 50-ty. Ale od tego są aktualizacje i zawsze można usunąć jedno zdarzenie i postawić gdzieś indziej, w tym czasie dobudowując np. nowy odcinek dopiero co wybudowanej ekspresówki. I tu mile widziałbym Puławy z obecną budową S12 od mostu na Wiśle do węzła Kurów. Raczej pewnie tego nigdy nie zobaczę, tereny ZA Puławy idealnie się nadają na siedzibę kilku firm Tylko skala w tym miejscu powoduje, że ledwo tam się Lublin z Radomiem mieszczą. Miejmy nadzieję, że projekt nie zniknie ani nie zostanie zniszczony przez ekipę PM. Podziemny parking to ewenement na skalę ETS2, niech PM może dorówna standardom PR w tym względzie. Pozdrawiam. RE: promods 2.12 - Radol - 17-02-2017 Co do miast i firm to nikomu się dokładnie nie dogodzi. W sumie jedno nie koliduje z drugim, gdyz jak zauważyliście udało się upchać rozbudowany Gdańsk, Gdynie i jeszcze pomniejsze miejscowości wkoło - nie każdy by przypuszczał że w tej skali to się da zrobić. Oczywiście nie w każdym rejonie Polski jest to do zrobienia. Jedni wolą same duze miasta bardziej rozbudowane - inni więcej mniejszych miasteczek i wioski pomiędzy dużymi. W tej skali, to tak naprawdę kwestie tego i dobrowolnosć zostawiłem mapmakerom, gdyż to zależy od indywidualnych umiejętnosci zagospodarowania terenu. Wystarczy że skala mapy jest już sporym ograniczeniem. Mapy fanowskie nie powinny być "kalką SCS-u" który ma tam pewne limity i standardy, ale powinny być innowacyjne do tego stopnia na ile pozwala silnik. Jak widać na filmikach, ludzie nie mają problemów z jazdą po nowo zrobionych terenach, a sama liczba firm jest tu tak naprawdę małym problemem. Z czasem gdy faktycznie doszły by głosy, że zbyt duża ilość frachtów odbywa się w tym kierunku jest zawsze możliwość "zablokowania" niektórych firm w definicjach bez modyfikajcji samej mapy. RE: promods 2.12 - bigdady40 - 17-02-2017 Radol a czy faktycznie skala mapy od SCS-u jest taka, że ciężko zrobić nowe miejscowości RE: promods 2.12 - elot360 - 17-02-2017 Odpal sobie edytor, przekonaj się na własnej skórze. A uwierz mi, przekonasz się. RE: promods 2.12 - Radol - 17-02-2017 (17-02-2017, 15:51)bigdady40 napisał(a): Radol a czy faktycznie skala mapy od SCS-u jest taka, że ciężko zrobić nowe miejscowości Ja nie rozumiem o co Ci chodzi. Przecież, jak na filmach przedstawiających nowe tereny, widzisz że da radę "wsadzić" tu i tam nowe miejscowości. Wszystko zależy jednak gdzie i w której części mapy. Bardziej rozbudujemy Warszawę... tym mniejsza szansa na inne miasteczka wokół..itd..itd Jesli coś się pojawi, to coś innego trzeba będzie pominąć..itd Teraz sobie wyobraź jaki "tłok" będzie musiał być w okolicach Chorzowa, Zabrza..w tym rejonie? Tam praktycznie wogóle nie będzie można poznać kiedy wyjeżdżasz z jednego do drugiego..itd Praktycznie jedna aglomeracja - tylko podzielona tabliczkami z nazwą - podobnie jak ma to miejsce w Gdańsku/Gdynia i wkoło. Praktycznie najwiękze miasta są na miejscu - a i tak niektóre a raczej większość potrzebują przebudowy/rozbudowy - tym samym zabierając poniekąd miejsce. Oczywiscie jak wspomniałem to wszystko zależy od mapmakera i odpowiedniego wykorzystania terenu. RE: promods 2.12 - SebaVR6^^ - 17-02-2017 (17-02-2017, 15:51)bigdady40 napisał(a): Radol a czy faktycznie skala mapy od SCS-u jest taka, że ciężko zrobić nowe miejscowości Zawsze sam możesz odpalić Edytora i zrobić mapę w skali 1:3 tak jak mapa Węgier. Wtedy zrobisz sobie tyle miast ile tylko będziesz chciał. RE: promods 2.12 - OcM - 20-02-2017 Pracując w zespole zawsze prędzej czy później dojdzie do konfliktu. Niektóre rozwiązuje się szybciej, inne wymagają kompromisów zarówno jednej jak I drugiej strony. Czytałem obydwie opinie teamów I niestety 60 do 40 stawiam na Promods. Generalnie ekipa Promods zespala kilka dużych innych projektów I ma przyjęty kierunek na rozwój całej modyfikacji. Tutaj głównie konflikt, który przypieczętował rozejście się projektów, był o firmy na terenie trójmiasta oraz brak płaszczyzny porozumienia z Polską stroną. Wiem ile pracy kosztowało zrobienie tego I usunięcie np. połowy z firm kosztowało by kilka miesięcy pracy twórców na darmo. Nie mniej jednak obiektywnie patrząc na cały projekt troszkę chłopaki z PR się rozpędzili. Nie wiem jak dokładnie wygląda przy tym ekonomia gry, ale podejrzewam że większość dostaw z PM było by na terenach Polski, a tegoo nie chciało PM. Druga sprawa to postawa Polskiego Teamu. Wiele na to wskazuje, że nie było tu merytorycznej rozmowy I prób znalezienia kompromisowego rozwiązania. Takie są moje odczucia patrząc na to wszystko z boku, czytając obie opinie twórców. Tak jak napisałem na początku, praca w teamie nie zawsze układa się różowo, sztuką jest nie szukać problemów, lecz rozwiązań. Tylko wtedy można osiągnąć status WIN-WIN. pozdrawiam ojciecmajster |