Ford Focus MK1 - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Hyde Park (https://modscenter.pl/forum_hyde-park_280) +--- Dział: Nasze pojazdy (https://modscenter.pl/forum_nasze-pojazdy_869) +---- Dział: Auta osobowe (https://modscenter.pl/forum_auta-osobowe_870) +---- Wątek: Ford Focus MK1 (/thread_ford-focus-mk1_26354) |
RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 29-03-2015 Cóż.. trochę podsumowań. Ogólnie na blacie Foczki wybiło licznikowe 200 000km, lecz wiedząc iż jest o stówkę przekręcona (1 właściciel w Hiszpanii, ksiądz o ironio, w dodatku chciał zmieniarkę wyjąć ale nie zdążył... :L) wychodzi na to, że jest już 300 000km i nadal rośnie. Silnik wciąż żyleta, turbo bez luzów, wszystko jest ok Z wymian, same eksploatacyjne rzeczy. Po pierwsze, wymienione hamulce z przodu (bodajże hiszpańskiej (?) firmy Remsa, nie mój wybór, bo ja chciałem założyć TRW, tańsze i lepsze...), niestety w Warszawie, gdyż w trasie własnie do stolicy, pod samą Wawą pękła lewa tarcza hamulcowa. Wymieniłem także (znowu!) łączniki stabilizatora (tym razem na Monroe, może dłużej wytrzymają niż poprzednie, na których przejechałem kilkanaście tysięcy kilometrów), sworzeń Febiego oraz filtr powietrza. Kupiłem też nowe żarówki do reflektorów przód OSRAM Night Breaker. Po porządnym umyciu reflektorów po zimie, efekt jest więcej niż zadowalający, zwłaszcza jadąc na światłach drogowych nocą. Widoczność poprawiła się niesamowicie w porównaniu do zwykłych żarówkach "noł nejm". Dodatkowo odgrzybiłem sobie klimę, wentylację i całe wnętrze z zapachów i bakterii ozonem. Mam taką maszynę do ozonowania w pracy (#reklama jeżdżę ozonować mieszkania #koniec_reklamy) także nic mnie to nie kosztowało, 30 minut i gotowe. Przez okres zimowy, spalanie jakie notowałem przeważnie w trybie mieszanym to 6,2-6,4l (trasa prędkości 100-140km/h) także uważam to za dobry wynik, sporo w tym jazdy miejskiej. Koła zmienione na letnie, od razu cieszą oko aluski zamiast stalówek. Wymyłem i wysprzątałem sobie auto podczas pobytu u rodziców na mazurach, bawiąc się przy tym myjką Karchera kupioną okazyjnie w Dojczlandach. Bałem się że lakier poodpada od ciśnienia :L Auto od razu inaczej wygląda niż w zimę, zwłaszcza dla mnie jako stałego użytkownika Stan licznika [Obrazek: M9aCEKY.jpg] [Obrazek: LNpYlmc.jpg] [Obrazek: ejFh2W4.jpg] [Obrazek: HQwVVmG.jpg] [Obrazek: rf1ezaQ.jpg] [Obrazek: 1R5LC31.jpg] [Obrazek: CTL4GDw.jpg] Nowe tarcze i klocki [Obrazek: xVKkeJO.jpg] [Obrazek: 65eJg0t.jpg] RE: Ford Focus MK1 - WrOnA_KsG - 29-03-2015 Ładna foczka. Oby się sprawowała dobrze jak najdłużej. RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 27-04-2015 Zrobiłem polerkę reflektorów. Efekt? Więcej niż zadowalający. W końcu jadąc nocą, żarówki po 30zł za sztukę zdają egzamin. Jest bezpieczniej i jasniej. Czyli tak, jak powinno w końcu być! Koszt takiego zabiegu? 15zł na materiały 4zł na dwa piwa 2 godzinki wolnego czasu Po lewej stronie reflektor przed polerką, a po prawej po polerce [Obrazek: i3ylYVN.jpg] [Obrazek: DTUvbSs.jpg] RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 10-06-2015 Ehhh wszyscy wiedzą jak Kocham te auto... niestety się z nim rozstaję, gdyż jest zwyczajnie za małe na moje potrzeby, a ja jestem w trakcie kupna kombiaka z hakiem i to jest jedyny powód sprzedaży mojej perełki. Gdyby ktoś coś, zapraszam na priv. RE: Ford Focus MK1 - Mr.David - 10-06-2015 Nawet nie wiedziałem a kolega z moich stron. Znam ten ból, sam posiadam MK1 tylko w combi, i ciężko mi będzie się z nim rozstać. Mimo tego co ludzie mówią o Fordach, to też mi przyznasz że to bardzo dobre auta. Następnym też Focus będzie czy coś innego? RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 10-06-2015 Auto jest bardzo wdzięczne. W rok zrobiłem nim 30tys bez żadnego problemu. Części tanie, mało co się psuje, nie zawiodło nigdy. Mróz, upał, wsiadałem, paliwo lałem i jechałem. Trwałe, komfortowe i dające frajdę z jazdy zawieszenie, cichy diesel na pompie Zmieniam na mondeo mk3 w kombi, tam miejsca jest pod dostatkiem Rodzice mają focusa ale mk2 w hatchbacku, też za małe. RE: Ford Focus MK1 - Mr.David - 11-06-2015 Mk3 na dwu masie czy na zwykłym kole zamachowym? RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 11-06-2015 We wszystkich były dwumasy, nawet w benzynach. Może ewentualnie w 2.0 TDDI 90KM, ale pewnie też tam dwumas siedzi. RE: Ford Focus MK1 - Mr.David - 11-06-2015 Nie w wszystkich siedział#y dwumasy. Lecz przy kupnie owego egzemplarza, trzeba specjalną uwagę zwrócić na sprzęgło. Kumpel kupił MK3 i po 2 miechach dwumasa się rozsypała. RE: Ford Focus MK1 - Czaja - 11-06-2015 Z tego co wiem to we wszystkich Liczę się z tym, odłożyłem sobie pieniądze na ewentualne naprawy (szczęście że rozrząd na łańcuchu). To nie jest nowe auto, 300tys ma równo przebiegu |