Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
Retarder - co i jak? - przeniesiono przez nirwana9 - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_339)
+--- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_340)
+--- Wątek: Retarder - co i jak? - przeniesiono przez nirwana9 (/thread_retarder-co-i-jak-przeniesiono-przez-nirwana9_12991)

Strony: 1 2 3 4

Retarder - co i jak? - przeniesiono przez nirwana9 - Brianfiki - 01-03-2013

Witam, zaktualizowałem grę do 1.3.1 no i jak wiemy SCS dodało w tej wersji retarder. Mam kilka pytań dotyczących właśnie jego.

1. Opcje>rozgrywka>retarder automatyczny - co to daje? Kiedy on zadziała gdy mam to zaznaczone, działa podczas hamowania czy jak, a jeśli nie mam to jak go używać.
2. Opcje>rozgrywka>hamulec silnikowy - to samo pytanie, kiedy ten hamulec silnikowy się sam włączy.
3. Doszły dwa nowe klawisze: zmniejsz i zwiększy siłę retardera. Co to daje? Wiedziałbym jak bym wiedział kiedy ten redarter się włącza jak jest automatyczny.
4. Do czego on w ogóle jest, skoro i tak muszę używać pedała hamulca.

Jedyne co zauważyłem to mocniejsze hamowanie, a na pewno bardzo mocne z małych prędkości co jakoś mi nie podchodzi pod gusta jak cała kabina mi całuje asfalt, a siłę hamowania mam ustawioną z retarderem na min :dodgy:

RE: Retarder - co i jak? - Astin00 - 01-03-2013

Retarder jest to hamulec górski. W grze jest on aktywowany właśnie tymi klawiszami: zmniejsz i zwiększ siłę hamowania. Służy on do jazdy w górach i stromych zjazdach. W rzeczywistym świecie jest on po to żeby nie spalić zwykłych hamulców zjeżdżając z góry, a w grze tylko po to żeby nie rozpędzić auta do nie wiadomo jakiej prędkości z górki, ponieważ nie da się spalić hamulców. A poza tym ułatwia hamowanie i przyspiesza trochę ten proces. W grze retarder ma 5 stopni użycia. Zauważysz to po drążku retardera, który znajduje się po prawej stronie kierownicy.

RE: Retarder - co i jak? - snajper246 - 01-03-2013

Nie w kazdym trucku jest drązek od tego.W Volv'ie jest na 100%.Musisz kupic skrzynie z "R" na koncu.Jezeli ta dzwignia przy kierownicy nie bedzie sie ruszac, tzn ze gryzie sie jakims modem.U mnie nie dzialalo to, bo sie gryzlo.Wink (IPB)

snajper246, a z jakim modem Ci się gryzło? Bo ja umiem dopisać retarder tak żeby się nie gryzło i działało

RE: Retarder - co i jak? - TiRoWiEc in - 01-03-2013

Automatyczny hamuje razem ze zwykłymi hamulcami a nie automatyczny możesz włańczać sam za pomocą klawisza on jak hamuje to tak piszczy a ciężarówce poprawia się hamowanieSzczerbaty (MC)

RE: Retarder - co i jak? - Hiszpan - 01-03-2013

Retarder to nie to samo co hamulec górski.Hamulec górski zamyka zawory wydechowe co powoduje hamowanie silnika a Retarder jest na wale napędowym w którym jest olej i jak załaczamy go to ten olej się wlewa do takiego pojemnika i hamuje wał.Retardery zazwyczaj są w tych nowych autobusach miejskich no i w tirach.Przewanie uzywa sie ich do dlugiego hamowania np na autostradzie.

RE: Retarder - co i jak? - Brianfiki - 01-03-2013

Czyli jak mam nie automatyczny to wciskając przycisk zwiększenia siły retardera ale nie wciskając hamulca i tak zadziała?

RE: Retarder - co i jak? - Hiszpan - 01-03-2013

Własnie tak.

Hiszpan nie ucz mnie bo jestem kierowcą ciężarówki i wiem co to retarder i jak działa

RE: Retarder - co i jak? - Brianfiki - 01-03-2013

Dobra, retarder wytłumaczony a co z hamulcem silnikowym? Normalnie się go włącza trzymając "B", a po co jest opcja automatyczny hamulec silnikowy?
Do czego jest to wiem, ale po co w/w opcja?