Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
Temperatura procesora i karty graficznej. - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Hyde Park (https://modscenter.pl/forum_hyde-park_280)
+--- Dział: Ogólne (https://modscenter.pl/forum_og%C3%B3lne_281)
+---- Dział: Komputery i Internet (https://modscenter.pl/forum_komputery-i-internet_286)
+---- Wątek: Temperatura procesora i karty graficznej. (/thread_temperatura-procesora-i-karty-graficznej_26874)

Temperatura procesora i karty graficznej. - Wimix - 23-07-2014

Witam. Ostatnio zakupiłem grę The Forest i grając w nią usłyszałem, że komputer zaczął mi bardzo głośno działać. Pobrałem program HWMonitor i sprawdziłem temperatury. Najwyższą temperaturę jaką zobaczyłem na karcie graficznej (Radeon R9 280x) to 79 stopni Celsjusza. Na procesorze (Intel Core i5 2500k 3.30 GHz) było to ok. 65-70 stopni.

Czy takie temperatury nie wpływają źle na podzespoły?
Czy nie spalą się one, gdy będą miały jeszcze wyższą temperaturę?
Czy muszę zainwestować w dodatkowe chłodzenie na topie obudowy?

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - Czaja - 23-07-2014

Temperatura karty jest w porządku, natomiast temperatura procesora jest zdecydowanie za wysoka. Czy jest to chłodzenie "boxowe", czy droższe? Kiedy zmieniana była pasta termoprzewodząca?

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - seba1912 - 23-07-2014

Te temperatury podczas gry czy w spoczynku? Jeśli podczas gry to dla karty nie powinna być za wysoka. Procesor mógłby mieć niższą, 50-60 stopni byłoby optymalnie. Z doświadczenia powiem jednak, że taka temperatura nie powinna zaszkodzić, u mnie też utrzymuje się na podobnym poziomie, w stresie dochodzi do 90 i żyje Smile (IPB) Możesz sprawdzić czy radiator dobrze dolega do procesora, wyczyścić go najlepiej sprężonym powietrzem. Ewentualnie dołożyć dodatkowy wentylator do obudowy i wymienić pastę na procesorze. Powiem tylko, ze u siebie też z tym walczyłem i na niewiele pomogło, temperatura spadła ledwie o 2-3 stopnie może.

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - rene96s - 23-07-2014

Jaki masz radiator na procku boxowy jeśli tak , to się nie dziw że masz taką temperature podczas grania nie jest ona zła ale też nie jest dobra . Sprzęt masz nowy więc wnioskuje że nie dawno kładłeś paste termoprzewodzącą na procka, ja mam i7 2600K i podczas pracy procesor ma 50-60 stopni ala ja ma radiator CNPS10X.A o karte to sie nie ma co martwić bo temperatura nie jest zła tym bardziej że karta osiąga podobne temperatury co na testach http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_kart_graficznych_radeon_r9_280x_modele_niereferencyjne?page=0,22.

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - Wimix - 23-07-2014

(23-07-2014, 19:02)Czaja napisał(a): Temperatura karty jest w porządku, natomiast temperatura procesora jest zdecydowanie za wysoka. Czy jest to chłodzenie "boxowe", czy droższe? Kiedy zmieniana była pasta termoprzewodząca?

Chłodzenie "boxowe", pasta nie była wymieniana, jest od czasu zakupienia procesora czyli mniej-więcej od lipca 2012.

(23-07-2014, 19:09)seba1912 napisał(a): Te temperatury podczas gry czy w spoczynku?

Podczas gry (do takiej temperatury dochodzi tylko w grze The Forest, w innych np. Battlefield 3 na ustawieniach ultra ok. 60 stopni czasami 65 zależy też od mapy)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, postaram się w przyszłości kupić jeszcze wentylator wyciągający na top obudowy Smile (IPB)

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - Czaja - 23-07-2014

Jeśli masz trochę kasy, możesz pokusić się o wymianę chłodzenia procka... ja odkąd złożyłem sobie PC, nie używałem boxowego chłodzenia i do tej pory jestem zadowolony z niestandardowego chłodzenia (w moim przypadku rzadko spotykany auras lpt 709). Nie dość, że ciszej, to jeszcze temperatura mniejsza, a porządne chłodzenie można nieraz taniutko wyłapać Smile (IPB)

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - Wimix - 24-07-2014

A jeżeli już miałbym kupować, to który z tych byłby dobry na mój model procesora?
- SilentiumPC FERA 2 HE1224
- SilentiumPC Spartan PRO HE924
- Raijintek Zelos

RE: Temperatura procesora i karty graficznej. - MirM - 24-07-2014

Dobre chłodzenie na Socket 1155, bo przecież masz Intel Core i5 2500k 3.30 GHz, którego można sporo podkręcić, a to wiąże się z większym wydzielaniem ciepła.
Przy wyborze zwracaj uwagę na wymiary a w szczególności wysokość zamontowanego radiatora na procesorze, bo niekiedy nie zamknie się bocznej ścianki obudowy komputera.
Ważne jest również aby radiator z wentylatorem nie miał konfliktu z modułami pamięci RAM, które niekiedy mają wyższe radiatory.

- SilentiumPC FERA 2 HE1224
- SilentiumPC Spartan PRO HE924
- Raijintek Zelos

- odpuść sobie tego ostatniego, bo nie spełni oczekiwań i przeznaczony jest do innego typu obudów.
Dwa pierwsze się nadają, bo są przeznaczone m.in na Socket 1155.

Na koniec wybierając chłodzenie zwracaj również uwagę na parametr: "przepływ powietrza" (CFM). Im większy tym lepiej.

Rozważ oprócz powyższych modeli np. SilentiumPC Fortis 2. Mam jego pierwszą wersję już ponad 4 lata i jestem zadowolony.