Jazda ciężarówką od 18 lat - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Hyde Park (https://modscenter.pl/forum_hyde-park_280) +--- Dział: Ogólne (https://modscenter.pl/forum_og%C3%B3lne_281) +---- Dział: Różne (https://modscenter.pl/forum_r%C3%B3%C5%BCne_326) +---- Wątek: Jazda ciężarówką od 18 lat (/thread_jazda-ci%C4%99%C5%BCar%C3%B3wk%C4%85-od-18-lat_28358) Strony:
1
2
|
Jazda ciężarówką od 18 lat - MattruckPL - 04-12-2014 Siemanko, dręczy mnie jeden dylemat, pewnie niektórych ludzi z forum też, ponieważ część powinna coś wiedzieć na temat, dlatego pisze by sobie i innym wyjaśnić. Mianowicie zastanawiam się nad tym czy jazda ciężarówką (legalna), przewożenie towarów, praca jako zawodowy kierowca i kursy międzynarodowe są możliwe po osiągnięciu wieku 18 lat. Moje wiadomości są takie że można zrobić prawko C+E gdy mamy 18 lat, wiadomo najpierw trzeba mieć kat. B i C, ale to już nie problem. Szukając na internecie wiedzy na ten temat natknąłem się na wiele, wiele wypowiedzi, niektórzy mówią że tak możliwe, ale kurs na przewóz rzeczy pozwala bodajże przewozić ładunki do 7,5t. To że wiele rzeczy jest droższych to wiem i wiem też że godziny kursów czy tam jazd są większe. Inni mówią że to nie ma żadnego ograniczenia na tonaż i że można zrobić, a inni też że to wszystko jest dopiero możliwe po osiągnięciu 21 lat. Więc teraz prosiłbym najbardziej tych którzy wiedzą dużo na ten temat, opisali wszystko dokładnie, ale rozumnie czyli "po chłopsku". Z góry dziękuje i czekam. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - Luksik[sc] - 04-12-2014 Po 21 roku życia możesz legalnie jeździć u polskiego przewoźnika za pieniądze. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - Dżejkob - 04-12-2014 A więc tak. Żeby mieć prawko C+E musisz mieć B (wiadomo) C1 jest do 7,5T to jest prawdą. C+E robisz w wersji wydłużonej i droższej. Nie trzeba mieć 21 żeby jeździć zestawem. Sporo gotówki tak z około 10K to minimum choc to też zależy od miasta i regiony (ile jest odziałów WORD w Województwie (podobno to wpływa na ceny) oraz ogólne typu ile firm, lekarzy itd. Gdy robisz wszystko razem w jednym ośrodku szkoleniowym to wiem od kolegi ze do 7K ci ogarną więc da rade poniżej tej magicznej 10 zejść) Podsumowując Jak masz B i te 10K i chęcie oraz czas to mozesz rozpocząc kursy na C+E. A i jeszcze. W UP czy tez UM są akcje że KW czy inne kwalifikacje są sponsorowane z Uni, ale to jest tez tak że musisz być osobą niepracującą po ukonczeniu szkoły (minimum zawodowej, choc nie jestem pewny w 100%) i miec papierek że jakaś firma zatrudni cię. Oczywiście są okazje gdzie Kat C + KW masz z Uni ale to dosyć rzadko takie coś jest. Raczej jak już to ADR + KW czy tam C lub E w żależności od tego co już posiadasz. Czasem nawet na B mozna uzyskać ADRy. Tak samo ma się kierowca Autobusu tylko że opcja przyśpieszona (czy przed 24 rokiem życia) jest od 21 roku. Mam nadzieje że w jakiś sposób Ci pomogłem. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - Luksik[sc] - 04-12-2014 Najlepiej zerknąć do kodeksu bo te przepisy w polsce zmieniały się jak pojebane przez ostatnie lata i każdy może pamiętać inne. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - skyline89 - 04-12-2014 Dżejkob: Zalamie cie ale nie.. Jak nie masz skonczone 21 lat to nici z egzaminu w "WORśrD" Pierwsze plany byly takie, ze wlasnie bylo mozna jezdzis jak sie robilo pelen kurs.. C1 -Darujcie .. pic na wode fotomote .. wysmiane przez kierowcow. KW ( i ADR, Te mi sie udalo ) - mozesz robic w gminie(UN dala pieniadze, wymagania -bezrobocie). RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - Luksik[sc] - 04-12-2014 http://www.prawojazdy.com.pl/wymagania Mam nadzieję że rozwiałem wasz wątpliwości. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - MattruckPL - 04-12-2014 Krótko mówiąc można zostać kierowcą samochodu ciężarowego od 18 lat, tylko potrzeba więcej czasu i pieniędzy, tak? RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - Dżejkob - 04-12-2014 (04-12-2014, 22:37)skyline89 napisał(a): Dżejkob: Zalamie cie ale nie.. Jak nie masz skonczone 21 lat to nici z egzaminu w "WORśrD" Kolega robi, ma teraz 19 (bo chodzi do szkoły więc w 100% czasu nie ma) i jakoś zrobił C teraz bedzie miał jakos egzamin an E i robote też ma załatwioną. Więc nie wmawiaj ludzią że się czegoś nie da. de facto jak masz 21 to możesz bez problemu zrobic C+E z UP. RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - patryk96 - 05-12-2014 Siema Tez teraz mialem iść na C+E ale w wieku 18 lat żeby zrobić C to musisz mieć B oraz zrobić kwalifikacje wstępną ( kosztuje okolo 5tys zł oraz musisz robic pełny kurs czyli 360 godzin) Gdy zrobisz kurs to możesz iść na C które kosztuje okolo 2500tys zł, i jak zrobisz C to idziesz na E które kosztuje tez ze 2000tys. Wiec podsumowując w wielu 18 lat możesz zrobić prawo jazdy ale kosztuje to okolo 10tys zł oraz dużo czasu. Natomiast w wieku 21 lat nie musisz pierwszej robić kwalifikacji wstępnej tylko idziesZ na C+E za okolo 5500tys zł a później kwalifikacje za 2000tys wiec cena to okolo 7500 tys zl oraz kwalifikacje robisz przyspieszona czyli 180 godzin a nie 360. Wyżej ktos mówił o tych dofinansowaniach i to jest prawda tylko tzeba sie dokladnie dowiedziec RE: Jazda ciężarówką od 18 lat - skyline89 - 05-12-2014 Zdawalem C w lutym tamtego pieknego "lata" razem z jednym gosciem (mialem 24 on 20). Pani w WORD Powiedziala, ze przepisy sie zmienily i niemoze zdawac bo nie ma 21 lat. Dokladnie nie wiem bo mam to za soba. @Dżejkob :"Więc nie wmawiaj ludzią że się czegoś nie da" Wskaz mi zdanie gdzie powiedzialem, ze sie nie da? |