![]() |
Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Hyde Park (https://modscenter.pl/forum_hyde-park_280) +--- Dział: Nasze pojazdy (https://modscenter.pl/forum_nasze-pojazdy_869) +---- Dział: Auta osobowe (https://modscenter.pl/forum_auta-osobowe_870) +---- Wątek: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 (/thread_moje-maluchy-bia%C5%82y-fl-91-czerwony-fl-93_30944) |
Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - fiat126p - 30-08-2015 Najpierw zaprezentuję białego malucha, który w rodzinie jest od 18 lat ![]() Wszystko zaczęło się od moich rodziców. Ojciec mechanik/kierowca, mama księgowa. Kupili malucha zanim się urodziłem. Był to rok 96 / 97. Było to pierwsze auto mojego ojca. Zrobił remont silnika przy przebiegu 40 tyś, bo kobieta, która go miała prawie zajechała silnik... [Obrazek: 13jBcSGl.jpg] [Obrazek: NcPiU8Il.jpg] [Obrazek: Gv3UzuTl.jpg] Maluch był piękny. Moi bracia byli starsi o kilka lat. Potem pojawiłem się ja, ten najmniejszy ![]() [Obrazek: Npr174sl.jpg] Moje dzieciństwo z tym samochodem było piękne. ![]() ![]() [Obrazek: ttpQyGtl.jpg] Ojciec był kierowcą ciężarówek, z resztą zaraził mnie tym. Od małego podobały mi się ciężarówki, maluchy, polonezy itp. ![]() [Obrazek: wUqV0SIl.jpg] dorastałem, a maluch w rodzinie nadal był jedynym autem. [Obrazek: uJtHMyol.jpg] [Obrazek: fsakUMLl.jpg] Potem jakoś już nie robiliśmy zdjęć. Rok 2010. Pomyślałem, że cyknę kilka fotek. [Obrazek: Wfg5yZRl.jpg] Maluch już był skorodowany, ale nadal jeździł, mechanicznie był dobry. Ojciec chciał zmienić, auto, ale nie mógł się rozstać z tym autem ![]() [Obrazek: wRe7Lfdl.jpg] [Obrazek: HKpgA5hl.jpg] Wnętrze. [Obrazek: tneTEK3l.jpg] Silnik, brudny, ale zdrowy i prawie bez awaryjny! [Obrazek: 1JBx6Fol.jpg] Pojawiła się astra, a maluch poszedł w odstawkę. Mieliśmy go z ojcem remontować. [Obrazek: 5Nf43ESl.jpg] Rok 2011 ojciec zmarł, 3 miesiące po kupnie astry. Ja się załamałem i maluch stał na placu firmy, gdzie zastawili go gratami... W roku 2013 ujrzałem taki widok ![]() [Obrazek: aUQjjnUl.jpg] [Obrazek: hTOkQ1ql.jpg] Jakiś debil ręczny zaciągnął... bo ojciec go nie zaciągał na dłuższy postój. No i auta nie da się ruszyć. Walka z hamulcami [Obrazek: eboJkdNl.jpg] Wyciąganie auta [Obrazek: ssocGrAl.jpg] [Obrazek: oNYmByPl.jpg] [Obrazek: npGqW4bl.jpg] [Obrazek: tM1y4hPl.jpg] [Obrazek: iHeF7o1l.jpg] Laweta i do wynajętego garażu ![]() [Obrazek: s8pzspUl.jpg] No w garażu [Obrazek: zux1u9Il.jpg] Po rozbiórce auta, okazało się, że jest jeszcze gorzej niż myślałem [Obrazek: KFccq8Sl.jpg] [Obrazek: A9D9zB4l.jpg] [Obrazek: tblzr8Il.jpg] [Obrazek: uqTHN06l.jpg] [Obrazek: lgZebxKl.jpg] [Obrazek: ZuF3fh8l.jpg] [Obrazek: qmjBxowl.jpg] [Obrazek: 4D0WutCl.jpg] [Obrazek: jhfW5CGl.jpg] [Obrazek: ScHlKpTl.jpg] [Obrazek: bgC723tl.jpg] [Obrazek: ObLFWBrl.jpg] [Obrazek: b0Cm8Psl.jpg] Tak więc, załamałem się, ale nie poddałem się! Zacząłem zbierać blachy [Obrazek: vSXySyal.jpg] [Obrazek: j1raJZ1l.jpg] [Obrazek: ICPMgOel.jpg] [Obrazek: FdfWk97l.jpg] [Obrazek: W2gFGszl.jpg] [Obrazek: ENufrCTl.jpg] [Obrazek: lKYctuel.jpg] Potem zmieniłem garaż. [Obrazek: apdNOBgl.jpg] [Obrazek: rDd6epkl.jpg] [Obrazek: 9zKfFBil.jpg] Maluch obecnie wygląda tak. We wrześniu kupuję migomat, podłogę i zaczynam działać ![]() [Obrazek: 2rOunaZl.jpg] Sinik od białego obecnie rozebrany, będzie drugi remont i jeszcze posłuży długo ![]() [Obrazek: EfOCMY7l.jpg] [Obrazek: aAMGOoEl.jpg] [Obrazek: taUaQldl.jpg] [Obrazek: z3DrELvl.jpg] Czerwonego malucha zaprezentuje później, co by nie mieszać i muszę przygotować post ![]() RE: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - Soxic - 30-08-2015 Kurcze, powiem Ci że to wygląda naprawdę znakomicie, jestem ciekaw jak wygląda czerwona strzała. ![]() Życzę wytrwałości przy pracach! ![]() RE: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - nirwana9 - 30-08-2015 Panie ! Uwielbiam takie coś kiedy człowiek miał bardzo długi kontakt z jednym autem a no wiadomo że lata powodują że auto starzenie, zużywa, niszczy się po prostu uwielbiam patrzeć jak ktoś ma pienądze i go remontuje i doprowadza do takiego stanu pięknego gdzie Maluszka było by miło znów wspominać ![]() Pozdrawiam i czekam na efekt końcowy ![]() ![]() RE: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - Czaja - 30-08-2015 Co do kupna migomatu, to nie szkoda pieniędzy na jednorazową robotę? Polecam wynająć migomat, np. z jakiejś wypożyczalni sprzętu zamiast wydawać mnóstwo kasy na nówkę ![]() ![]() ![]() RE: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - fiat126p - 30-08-2015 Dzięki, za komentarze i rady, maluch będzie taki jak na pierwszych zdjęciach, zostanie zachowany w oryginale, znaczy jak go ojciec zrobił taki będzie ![]() ![]() Więc tak. Historia czerwonego jest taka, że miałem skuter, który przeszedł remont silnika. Jeździłem, jeździłem i na facebooku w grupie 126p pojawił się post. "sprzedam czerwonego malucha rok 1993, cena 600 zł do negocjacji" ![]() Kupiłem, przyjechaliśmy pod dom. W takim stanie był zaraz po kupnie. Samochód wymagał dużo pracy... Kupiłem go jakoś w sierpniu 2014 [Obrazek: VTxKhfsl.jpg] [Obrazek: yVidJBsl.jpg] [Obrazek: Sed6KFWl.jpg] [Obrazek: wjG7oYZl.jpg] Po kilku dniach sprzedałem groki i wyszło jak bym zapłacił za malucha tylko 250 zł ![]() [Obrazek: 9wslqqLl.jpg] Czerwony poznał białego ![]() [Obrazek: mep3KLSl.jpg] Silnik wymagał trochę pracy [Obrazek: nYnpu8ql.jpg] Czerwony po kilku tygodniach wyglądał już tak ![]() [Obrazek: PqhKlgCl.jpg] Potem niestety uszczelka pod głowicą... [Obrazek: QdlEtXwl.jpg] [Obrazek: X1gaUSml.jpg] [Obrazek: jX4GXD0l.jpg] Konserwacja podłogi ![]() [Obrazek: owgWpsHl.jpg] Potem był zlot i trzeba było ogarnąć komorę, sprzęgło, skrzynię. [Obrazek: YLyn3G9l.jpg] [Obrazek: ZuFTabNl.jpg] Podkład ![]() [Obrazek: wlNarUql.jpg] Kolor i składamy [Obrazek: R386qV4l.jpg] Skrzynia przeszła "mały remont", nowy olej, uszczelniacze, poduszki itp. [Obrazek: VRKFb5ql.jpg] Głowicę drugi raz szlak trafił, tym razem pękły śruby od kolanek ![]() [Obrazek: 9ZnIAPql.jpg] Wszystko wyczyszczone, przejrzane, poskładane. [Obrazek: VjTsjFAl.jpg] Wymiana rozrządu była [Obrazek: 9I4Way5l.jpg] Silnik po ogarnięciu ![]() [Obrazek: YmB9XzUl.jpg] Wpadł wiatraczek z przełącznikiem ![]() [Obrazek: CmRLreel.jpg] No i jedziemy na mały zlot z forum [Obrazek: kT6d4mdl.jpg] Na zlocie z tablicami od białego ![]() [Obrazek: kPBRsqTl.jpg] Spokojny powrót nie ma sensu cisnąć silnika po wymianie uszczelki pod głowicą. [Obrazek: 3VpRVWZl.jpg] Potem wpadły lotki na wycieraczki [Obrazek: 65sA2Kyl.jpg] Halogeny i żółte żarówki [Obrazek: X7ekGoyl.jpg] [Obrazek: AsXgBWVl.jpg] [Obrazek: oIUm535l.jpg] Potem poczernianie elementów wnętrza [Obrazek: TBXdxKGl.jpg] [Obrazek: AunR3y0l.jpg] Polerka [Obrazek: a0z0Ut1l.jpg] Wpadły lampy 50/50 ![]() [Obrazek: 0lwxMq6l.jpg] [Obrazek: nBBaVWhl.jpg] Naklejki, książki itp. [Obrazek: 9rdpoAxl.jpg] Potem następny maluch na wymianę uszczelki pod głowicą ![]() [Obrazek: qTLBqLVl.jpg] Pamiątkowe fotki [Obrazek: Tf93vuhl.jpg] RE: Moje maluchy biały FL 91 czerwony FL 93 - filipmix024 - 16-07-2016 Mój tata też miał takiego czerwonego Malczana , z takim samym spoilerem i jakimiś sportowymi siedzeniami ![]() |