Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
[ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_339)
+--- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_340)
+--- Wątek: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada (/thread_me-templates-na%C5%82o%C5%BCone-znaki-porada_31450)

[ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - elot360 - 15-11-2015

Podczas robienia mi krzyżówek z nałożonych znaków wychodzą mi ciekawe rzeczy, jednak bardzo często mam problem z jedną rzeczą. Otóż czasami (Albo nawet zawsze) znak z dołu który powinien być przykryty znakiem z góry nagle wychodzi na górę i psuje efekt.

Pierwszy lepszy przykład. Tak znak wygląda na początku tworzenia i układania, i tak powinien wyglądać.
[Obrazek: IZxlaxw.jpg]

A tak po oddaleniu się (W niektórych przypadkach kiedy znaki próbuje przesuwać by nie były dosłownie w sobie a nadal zgrywały całość, problemem są oczywiście słupy od znaków na dole), lub teleportacji do serwisu / Przespaniu się.
[Obrazek: BkcEz1F.jpg]

Pytanie moje jest następujące. Czy można coś na to poradzić?

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - Radol - 15-11-2015

Chyba zdjęcia nie za bardzo oddają co chcesz opisać bo według mnie znak jest jednakowy na obu.

Dziwnie kombinujesz.
Właśnie opcja w edytorze do tworzenia tzw. znaków template, jest po to aby tam sobie zrobić wzór jednego znaku (tablicy) i zawsze go używać (powielać).
Można na jednej tablicy zrobić to, co Ty chcesz uzyskać nakładając na siebie 2 znaki.

Wracając do problemu, to nie widzę różnicy na przedstawionych zdjęciach, a już kompletnie nie mam pojęcia o co chodzi z tą teleportacją do serwisu/ przespaniu się.

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - elot360 - 15-11-2015

Zdjęcie podmienione, najwidoczniej coś mi się pochrzaniło.

Co do tego, to po prostu znaki nie są na tyle wysokie i wielkie by dać mi dostateczną możliwość zrobienia tego czego potrzebuje po prostu.

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - Radol - 16-11-2015

Nie ma na to jednego konkretnego rozwiązania.Musisz kombinować w edytorze.

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - elot360 - 17-11-2015

Potrafiłbyś nakierować gdzie powinienem pokombinować?

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - Radol - 17-11-2015

Każdy model postawiony na mapie ma w Items swoje współrzędne.
Jedyne co to chyba tylko próba wpisania ręcznie danej współrzędnej aby oba znaki idealnie wpasować - nie wiem jednak jak to potem będzie się wyświetlało w grze.
Musisz kombinować ze znakiem który 'nakładasz'.

Normalne, że znaki o jednakowej budowie nie dopasujesz idealnie bo będzie jeden przez drugiego "przechodził" i wartstwa (znak) który ma zasłaniać ten pod spodem, musi być lekko wysunięty/przesunięty.

Ogólnie to raczej nie estetycznie wygląda a i do realizmu daleko gdyż całość jest zdecydowanie za nisko.

Skoro już 'bawisz się' templatami to taką tablice jako jeden znak łatwiej zrobić - tym bardziej że może on posłużyć potem jako wzór klonowany w innych miejscach.
Nie ma potem potrzeby znowu męczenia się z dopasowaniem 2-óch znaków - gdyż przecież  w róznych miejscach mapy stawiasz je zwykle pod różnym kątem.

Dziś, lecz trochę później pokaże Tobie jak to np. powinno być zrobione

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - Radol - 17-11-2015

Tu masz fotkę zrobionego na szybko 'Template' jako jeden znak:

[Obrazek: ets2_00012.jpg][Obrazek: Bez_nazwy_1.jpg]

RE: [ME/Templates] Nałożone znaki - Porada - elot360 - 18-11-2015

Niestety podstawowe zasoby templatesów nie mają na tyle wysokich żeby infromacje jakie chce w nich zamieścić po prostu się nie mieszczą.

A tak swoją drogą, naprawdę wcześniej wpadłem na pomysł by to zrobić na jednym znaku. Tylko po prostu efekt niezadowalający (Mniejsza czcionka + mniej miejsca). Warto dodać że wszystkie znaki ostatnio zmieniałem pod względem czcionki by pasowały wielkością do czcionki tej z oryginalnych polskich znaków.

Tak wygląda moja praca DK + A na jednej "Największej tablicy".
[Obrazek: 4cDZyze.jpg]

A tak jeszcze inną drogą, to że znaki można kopiować na jednym projekcie, to ja to bardzo dobrze wiem Smile (IPB)

[Obrazek: tZ0PsJ3.png]

Tablice Kilometrowe na wszystkie okazje.