Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
Polish ETS2 - Convert Map from GTS [W.I.P] - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Symulatory (https://modscenter.pl/forum_symulatory_1153)
+--- Dział: Euro Truck Simulator 2 (https://modscenter.pl/forum_euro-truck-simulator-2_33)
+---- Dział: ETS2 - Plany wydawnicze (https://modscenter.pl/forum_ets2-plany-wydawnicze_468)
+---- Wątek: Polish ETS2 - Convert Map from GTS [W.I.P] (/thread_polish-ets2-convert-map-from-gts-w-i-p_32442)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Polish ETS2 - Convert Map from GTS [W.I.P] - nirwana9 - 25-03-2016

Witam użytkowników forum modscenter.pl i jak stałych bywalców Tego forum oraz graczy ETS2 !

W dniu dzisiejszym chciałbym ogłosić, że Mam zamiar skonwertować mapę Polish GTS - co niektórzy mówili, że jest to nie możliwe, ale ja znam na to lekarstwo i można się w końcu cieszyć mapą realistyczną w ETS2 ! Smile (IPB)

Powiem tak, prac z Map Edytora nie ma jeszcze ale założyłem temat po to by móc znaleźć 1-2 kownterów modeli z GTS do ETS2. Doświadczenie w tym musi być średnie bądź wysokie Smile (IPB) I wymagany jest Blender lub Zmodeler 3 - jak to co używa tak będzie mógł pracować.

Po skonwertowaniu wszystkich modeli będę ogłaszał nowe nabory głównie map makerów (może dam radę sam to zrobić ale to w późniejszym czasie się dowiecie jak będzie ten moment)

W Tej chwili mogę powiedzieć że modele zostało się do zrobienia około 95-90% I Dlatego przydałoby się 2 konwerterów modeli co by mogli pomóc, tak aby przyspieszyć, by już można było zacząć grzebać w Map Edytorze Smile (IPB)

Szukam również ludzi, którzy będą umieli napisać drogi jakie zostały użyte w GTS i je spisać do ETS2 Smile (IPB)

Jak konwert modeli pójdzie dobrze i sprawnie to po zrobieniu jakiegoś miasta z GTS do ETS2 ukażemy postępy z prac Smile (IPB)

Chętni do pomocy przy konwertowaniu proszę pisać do mnie na PW lub GG

PW http://modscenter.pl/private.php?action=send&uid=8

GG 38481472

Dziękuję i pozdrawiam grono truckerów Smile (IPB) -

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - JestemPro123 - 25-03-2016

O Panie, jak ty to zrobisz to będzie cudooooo! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG)! (GG) Powodzonka ! (GG)! (GG)!

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - Radol - 25-03-2016

Ja jestem ciekawy jaka jest w tym projekcie Twoja rola?...bo tak... szukasz osób co by skonwertowały modele... potem niby mapmakerów...itd

Cytat:Szukam również ludzi, którzy będą umieli napisać drogi jakie zostały użyte w GTS i je spisać do ETS2

..itd... itd...

Druga sprawa, to ciekawi mnie to: "..ale ja znam na to lekarstwo"

Na pewno lekarstwem na to jest po prostu konwert wszystkiego co zawiera mapa PolishGTS, a więc kupa roboty z modelami, prefabami.... itd...a to dopiero połowa sukcesu.
Nie wiem czy znajdziesz takich "wolnych" fachowców od prefabów. (konwert samych modeli to pikuś, a i tak sporo roboty)

Sam w sobie pomysł jest dobry - wszystko da radę zrobić.
Jednak opinie że to jest niewykonalne pewnie wzięły się stąd, iż brano pod uwagę pracę jaką trzeba wykonać by to się powiodło.

Ja bym studził emocje związane z samym pomysłem.

p.s.
Tak naprawdę potrzebujesz do takiego konwertu samą elitę z elit ze światka ETS2, prawdziwych znawców od prefabów, modeli, budowy i działania mapy , definicji..itd...itd

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - nirwana9 - 25-03-2016

(25-03-2016, 20:28)Radol napisał(a): Ja jestem ciekawy jaka jest w tym projekcie Twoja rola?...bo tak... szukasz osób co by skonwertowały modele... potem niby mapmakerów...itd
Druga sprawa, to ciekawi mnie to: "..ale ja znam na to lekarstwo"

Na pewno lekarstwem na to jest po prostu konwert wszystkiego co zawiera mapa PolishGTS, a więc kupa roboty z modelami, prefabami.... itd...a to dopiero połowa sukcesu.
Nie wiem czy znajdziesz takich "wolnych" fachowców od prefabów.

Sam w sobie pomysł jest dobry - wszystko da radę zrobić.
Jednak opinie że to jest niewykonalne pewnie wzięły się stąd, iż brano pod uwagę pracę jaką trzeba wykonać by to się powiodło.

Ja bym studził emocje związane z samym pomysłem.

Moja rola będzie też każda, konwert modeli, pisanie definicji itp. Jeśli chodzi o "lekarstwo" To tak, zgadzam się w stopiniu, że modele trzeba zrobić ale jest jeszcze druga część tego lekarstwa, którego na razie nie mam zamiaru powiedzieć- do czasu aż pojawią się pierwsze zdjecia z ETS2.

Co prawda, że praca nie będzie trwać 2 miesiące jak to inni przewidują ( patrząc z perspektywy o mapie np Promods, która jest aktualizowana co jakiś czas. A przy tym projekcie trzeba poświecić czas na modele potem na definicje, prefaby i inne sprawy związane z ETS.

Co prawda, nie marzcie tak szybko, trzeba temu projektowi dać bardzo dużo czas, nie dwa miesiąca a lecz lata pracy. Smile (IPB)

I też masz rację - studzić emocje, bo wszystko nie jest pewne, ale to co się za cel ustali to trzeba do tego celu dążyć aż do skutku nie poddawając się Smile (IPB)

PS, jeśli chodzi o prefaby, przy tym będę robił ja oraz mój kolega ( ja będę się uczyć składu prefabów)

Także, proszę za dużo emocji nie róbcie, podejdźcie do tego bez nadzieji ale z życzeniem próby udania konwertu Smile (IPB) Dziekuję.

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - ciastek - 25-03-2016

Polish GTS mapa realistyczna ? Kielce zero odwzorowania już nie wspomnę o drodze krajowej num 7 w ets2 rebulding się zgodzę porównać wystarczy autostradę do Wrocławia z GTS

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - Radol - 25-03-2016

Według mnie ta mapka to kolejna wersja próbująca imitacji realu..  i tak będzie z każdą mapą. Nie ma i nie będzie ideału.

A co do projektu - to godny podziwu.
Ze swej strony życzę dużo czasu, cierpliwości, no i  mało problemów ze strony SCS-u i kolejnych wersji gry  Smile (IPB)

Cytat:W Tej chwili mogę powiedzieć że modele zostało się do zrobienia około 95-90%

Ja myślę że do tego tematu powinniśmy powrócić gdzieś za pół roku.

RE: Polish GTS - Conwert from ETS2 - nirwana9 - 25-03-2016

(25-03-2016, 21:13)Radol napisał(a): Według mnie ta mapka to kolejna wersja próbująca imitacji realu..  i tak będzie z każdą mapą. Nie ma i nie będzie ideału.

A co do projektu - to godny podziwu.
Ze swej strony życzę dużo czasu, cierpliwości, no i  mało problemów ze strony SCS-u i kolejnych wersji gry  Smile (IPB)

Cytat:W Tej chwili mogę powiedzieć że modele zostało się do zrobienia około 95-90%

Ja myślę że do tego tematu powinniśmy powrócić gdzieś za pół roku.

Również dziekuję, i będę dążył do tego aby projekt został zrealizowany Smile (IPB) Od początku stycznia konwertuję modele. I do tej pory nie poddałem się Smile (IPB)

i również, masz rację do tematu wrócić za jakiś czas - dopóki postęp dalej nie ruszy( w większym stopniu) Smile (IPB)

Co prawda to będziemy pracować na wersji 1.23 a po zrobieniu wszystkiego na ten path- będziemy przerzucać na nowszy path Smile (IPB)

RE: Polish GTS - Convert from GTS to ETS2 - nirwana9 - 26-03-2016

A teraz, ze wstępnych ustaleń wynika tak :

Zrobionych modeli do ETS2 jest około 1 470.
Do zrobienia zostało się ok 2500 modeli. I dlatego szukałem pomocnika, który by mógł część modeli około 500 modeli ogarnąć. Czyli by było tak 1 osoba 500 modeli , druga osoba 500 modeli oraz ja 500 modeli a następnie z pozostałą częścią podzielimy się na kawałki dla 2 innych konwerterów Smile (IPB)
Co prawda czas zejdzie przy konwercie prefabów - Kolega Michaleczeq szczacunkowo określa, że jeden prefab zajmie około pół dnia. Ale dochodzimy do nowych rozwiązań itp Smile (IPB)

Co więcej można powiedzieć to, że małymi kroczkami idziemy do przodu. Smile (IPB)

RE: Polish GTS - Convert from GTS to ETS2 - Radol - 26-03-2016

(26-03-2016, 03:21)nirwana9 napisał(a): I dlatego szukałem pomocnika....

Znalazł się już ktoś?
Z doświadczenia wiem że wiekszości raczej nie chce się nawet tknąć palcem.
Dużo osób pisze wszelkie uwagi  i wtedy "znawców" jest mnóstwo, a jak co do czego przychodzi to chętnych brak.

W tym przypadku może zniechęcić ogrom pracy i zbyt długi czas kiedy bedzie faktycznie widać efekty tej pracy.

Co do samego projektu:
Jeśli już... to chyba bym wolał robić wierną kopie na bazie tej mapki.
Nie przerzucał bym wszystkich modeli, gdyż po takim czasie odstają one znacząco jakością.

Jeśli trzymając sie tego co napisałeś zajmie to wszystko...(strzelam) powiedzmy 2 lata, to zrobienie identycznego oznakowania w edytorze do znaków jaki zaserwował nam SCS i stworzenie od nowa mapki
(zarys podobny do tego z GTS ) zajeło by to pewnie porównywalny czas - dla dobrej ekipy.
A ekipe musisz mieć dobrą czy to bedziesz konwertował wszystko czy robił od nowa  - bez różnicy. 

Nawet gdyby różnica w czasie prac nad nowa mapą była i zajęło by to więcej choćby 2,5 do 3 lat  to efekt jakościowy ogólny byłby znacznie lepszy.

Dlaczego wspomniałem o oznakowaniu? Według mnie jest to jedynie najlepiej wykonany element na mapie PolishGTS.
Mając jednak teraz mozliwość i jeśli sie wie jak to wykorzystać - można zrobić jeszcze lepsze oznakowanie.

Takie jest moje zdanie  - biorąc pod uwagę ilość i czas pracy = efekt końcowy.

Oczywiście konwert może być sam w sobie celem (tutaj Twoim) - do udowodnienia że jest to do wykonania - bez względu na to ile czeka pracy i jaki będzie efekt ogólny.
Po prostu chcesz to sprawdzić czy się uda czy nie  Wink (IPB)
Tak czy tak.... masz u mnie szacuneczek za podjęcie wyzwania. Peace (GG)

RE: Polish GTS - Convert from GTS to ETS2 - nirwana9 - 26-03-2016

(26-03-2016, 10:50)Radol napisał(a):
(26-03-2016, 03:21)nirwana9 napisał(a): I dlatego szukałem pomocnika....

Znalazł się już ktoś?
Z doświadczenia wiem że wiekszości raczej nie chce się nawet tknąć palcem.
Dużo osób pisze wszelkie uwagi  i wtedy "znawców" jest mnóstwo, a jak co do czego przychodzi to chętnych brak.

W tym przypadku może zniechęcić ogrom pracy i zbyt długi czas kiedy bedzie faktycznie widać efekty tej pracy.

Co do samego projektu:
Jeśli już... to chyba bym wolał robić wierną kopie na bazie tej mapki.
Nie przerzucał bym wszystkich modeli, gdyż po takim czasie odstają one znacząco jakością.

Jeśli trzymając sie tego co napisałeś zajmie to wszystko...(strzelam) powiedzmy 2 lata, to zrobienie identycznego oznakowania w edytorze do znaków jaki zaserwował nam SCS i stworzenie od nowa mapki
(zarys podobny do tego z GTS ) zajeło by to pewnie porównywalny czas - dla dobrej ekipy.
A ekipe musisz mieć dobrą czy to bedziesz konwertował wszystko czy robił od nowa  - bez różnicy. 

Nawet gdyby różnica w czasie prac nad nowa mapą była i zajęło by to więcej choćby 2,5 do 3 lat  to efekt jakościowy ogólny byłby znacznie lepszy.

Dlaczego wspomniałem o oznakowaniu? Według mnie jest to jedynie najlepiej wykonany element na mapie PolishGTS.
Mając jednak teraz mozliwość i jeśli sie wie jak to wykorzystać - można zrobić jeszcze lepsze oznakowanie.

Takie jest moje zdanie  - biorąc pod uwagę ilość i czas pracy = efekt końcowy.

Oczywiście konwert może być sam w sobie celem (tutaj Twoim) - do udowodnienia że jest to do wykonania - bez względu na to ile czeka pracy i jaki będzie efekt ogólny.
Po prostu chcesz to sprawdzić czy się uda czy nie  Wink (IPB)
Tak czy tak.... masz u mnie szacuneczek za podjęcie wyzwania. Peace (GG)

Wiadomo, łatwo znaleźć chętnego do pomocy nie jest, bo im nowsze pokolenie tym ludzie mają inne nastawienie do życia np. lenistwo, niewiara w siebie itp... Póki co to ja na narazie konwertuję tyle ile mogę (właśnie od wczoraj następne modele konwertuję) Smile (IPB)

Dobra - jeśli chodzi o lekarstwo na to to już powiem- nie ma co ukrywać.

Będę działał na "żmudnej zasadzie", którą Michaleczeq znalazł jedyne rozwiązanie to praca na dwóch edytorach - GTS i ETS2 - i w GTS trzeba każdy obiekt odczytać współrzędne i je wpisać w ETS2, co prawda z prefabami będzie inaczej Smile (IPB)

Na początek - oznakowanie będzie tak jak w GTS - a następnie jak projekt zostanie wydany w pierwszej odsłonie to na kolejne odsłony znaki postawymy pod "sign ets2" - czyli limity prędkości itp...

Co prawda - w GTS było dużo błędów na mapie i podczas "kopiowania" mapy do ETS2 Będę od razu naprawiał Errory - ukazane w Logu oraz "oczami" np zmieszane tekstury, dziury na ziemi, lewitacje itp.

Także, Panie @Radol, wszystko od stycznia z Michaleczeq omawiałem każdy punkt po punkcie co do GTS i ETS - omówiliśmy wszystkie problemy jakie mogą spotkać i sposoby ich likwidacji itp.

Również chcę aby mapa była bez poważnych crashów - nie tak jak w GTS - Naprawić , ustabilizować i rozwijać projekt co w naszych mocach i w ducha wiary w siebie Smile (IPB)