Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_339) +--- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_340) +--- Wątek: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze (/thread_zap%C5%82ac%C4%99-do%C5%9Bwiadczonemu-za-pomoc-przy-edytorze_32572) |
Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - robertdee - 29-04-2016 Chcę stworzyć mapę Japonii (tutaj mieszkam od kilku lat). Niestety, pomimo usilnych prób, moje wysiłki do tej pory spełzły na niczym. Postanowiłem więc poszukać pomocy u doświadczonego speca od edytora ETS 2. Zapłacę za kilka, kilkanaście lekcji obsługi osobie, która tworzenie map w ETS 2 ma "w jednym palcu". Moja nauka może odbywać się poprzez Skype, albo inny komunikator głosowy + TeamViewer (do ewentualnego pokazywania). Płatność przy rozpoczęciu każdej, kolejnej godziny nauki poprzez PayPal (wygoda i szybkość transferu). Nie posiadam konta w banku polskim, więc ta opcja kompletnie odpada, poza tym zawsze trzeba czekać około doby, a ja chciałbym żeby obie strony były pewne rozliczeń i zadowolone. Uprzejmie proszę zainteresowaną osobę o list (z proponowaną kwotą w zł za godzinę lekcji) na adres: robertdee@o2.pl (www.robertdee.pl) i podanie adresu skąd będę mógł ściągnąć (i uruchomić) przynajmniej jedną mapkę autorstwa mojego przyszłego nauczyciela. Przepraszam, ale chciałbym wiedzieć, czy potencjalny nauczyciel jest praktykiem, czy teoretykiem. Prawdopodobnie nauka będzie odbywała się w ten sposób, że umówimy się na spotkanie na Skype, nastąpi lekcja lub dwie i nastąpi przerwa, w czasie której będę wprowadzał w życie zdobytą wiedzę. Kolejna lekcja (lub dwie) i tak dalej, i tak dalej. PS. Zdaję sobie sprawę na co się porywam. W grę będzie wchodzić stworzenie nowych samochodów, obiektów, wyglądu dróg, napisów, reklam, roślinności itd. itd.. To wszystko musi umieć robić mój przyszły nauczyciel, tak by mógł mi praktycznie wytłumaczyć jak mam to zrobić, jakim programem etc. Jestem mocno zdeterminowany by to zrobić. Czekam na propozycje. RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - Mietek - 29-04-2016 Jedna osoba ci tego nie ogarnie tak mi się wydaje, musisz znaleźć dobrego Mapmakera i osobę która jest obeznana w Blenderze lub Zmodzie która ci wykona modele, a znając życie to raczej będzie ciężko. Pozdrawiam. RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - Radol - 29-04-2016 Będzie ciężko... i raczej drogo RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - DominikoPL - 29-04-2016 Radolku kochany u mnie drogo nigdy nie jest Już napisałem maila RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - robertdee - 30-04-2016 (29-04-2016, 12:39)Radol napisał(a): Będzie ciężko... i raczej drogo Podaj cenę - okaże się RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - robertdee - 30-04-2016 (29-04-2016, 10:49)Mietek napisał(a): Jedna osoba ci tego nie ogarnie tak mi się wydaje, musisz znaleźć dobrego Mapmakera i osobę która jest obeznana w Blenderze lub Zmodzie która ci wykona modele, a znając życie to raczej będzie ciężko. Pozdrawiam. Mogę mieć więcej niż jednego nauczyciela RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - DIESIRAE - 30-04-2016 Możesz Ale chyba jednak nie zdajesz sobie sprawy na co się porywasz. Poradników jak przygotować pliki pod budowę nowej mapy , czy obsługi ME jest sporo w sieci. Mieszkając w Japonii jesteś zapewne również anglojęzyczny więc bez problemu możesz szukać wiedzy i porad chociażby na stronach ScSu (tam znajdziesz wszystkie niezbędne informacje). Na dobrą sprawę najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest po prostu edycja chociażby map podstawowych, do momentu aż ogarniesz podstawy pracy w ME. Dłubanie w ME jest Wbrew pozorom banalnie prostą sprawą. Nikt Cie nie nauczy niczego więcej i szybciej niż własne doświadczenia. Metodą prób i błędów zawsze znajdziesz rozwiązanie zaistniałych problemów, a jeżeli nie dasz im rady to opłacanie jakichś tam lekcji nauki staje się totalnie bezsensowne bo problemów chociażby przy kolejnych patchach gry może być bardzo dużo. ale Twoja wola, Twoja kasa, Twój czas. Życzę wytrwałości RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - jordix - 30-04-2016 przylaczam sie i podzielam zdanie kolegi, mialem Ci napisac podobny post. o wiele wiecej zyskasz zaczynajac od jakiegos tutoriala i grzebania w ME zdobedziesz znacznie wiecej wiedzy i zyskasz cenne umiejetnosci a z czasem zaczniesz dostrzegac zaleznosci, ktore wplywaja na to jak dzialaja obiekty, definicje itp. swego czasu na WoT wielu japonczykow otrzymalo Editor`s Pick na ich screenach widzialem, ze mieli sporo custom`owych modeli co prawda w wiekszosci ciezarowek itp ale to wskazuje, ze istnieje japonska scena moderska na Twoim miejscu sporobowal bym ich odnalezc i sie z nimi skontaktowac, a jesli wladasz japonskim to moze sie okazac, ze oni juz ten temat ogarneli pozdro ! powodzenia ! RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - Radol - 01-05-2016 Kolega chce zrobić nowe państwo praktycznie od zera. Ogólnie to sama robota w edytorze to najmniejszy problem...można dojsć z czasem do wprawy. Zeby cos takiego robić trzeba pojąć zasady na jakich to wszystko działa. Wypadało by rozpakować pliki SCS-u, przyglądnąć się definicjom. Etap pracy w edytorze rozpocząć (tak jak większosć zaczyna) od próby postawienia prowizorycznego pierwszego miasta i je aktywować. Praca stanie sie łatwiejsza jeśli opanujesz to wszystko 'od środka'. Faktycznie, że przydaje sie ktoś, kto ma to opanowane i zawsze może Ci to i tamto wyjaśnić - ale musisz sam nad tym też posiedzieć. Trochę źle zacząłeś bo od razu że 'chcesz zrobić Japonie" a tu by wypadało zacząć start od pierwszego miasta , pierwszej firmy....itd Modele itd to sobie zostaw na późniejszy etap - na razie jest on dla Ciebie nieosiągalny a wręcz niepotrzebny. p..s DominikoPL - bez urazy, ale biorąc pod uwagę pytania jakie jeszcze do niedawna stawiałeś odnośnie edytora, ekonomii ...itd to nie wydaje mi się abyś był jakimś guru w te klocki. Otworzyc sam edytor i posługiwać się jego opcjami to sporo ludzi potrafi - co nie oznacza że mogą być już 'nauczycielami' RE: Zapłacę doświadczonemu za pomoc przy edytorze - robertdee - 01-05-2016 Rozumiem, dziękuję za cenne uwagi. Mój japoński jest fatalny, raczej będzie ciężko. Zobaczymy jak to będzie. Wiem, że porywam się z motyką na słońce, ale chcę spróbować. Plan jest taki, że najpierw stworzę dwa małe miasta, połączę je jakąś drogą i będę rozbudowywał. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jednak jeśli to ma wyglądać jak Japonia, to naprawdę modele ciężarówek, inne oznaczenia na drodze, inne znaki są niezbędne, bo inaczej to będzie tandeta, a tandety nie znoszę |