Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - przeniesiono przez nirwana9 - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_339)
+--- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_340)
+--- Wątek: Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - przeniesiono przez nirwana9 (/thread_nie-dzia%C5%82a-opcja-ekonomiczna-synchronizacja-pionowa-przeniesiono-przez-nirwana9_32598)

Strony: 1 2

Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - przeniesiono przez nirwana9 - Leopoldix - 04-05-2016

Cześć wszystkim forumowiczom Wink (IPB)
Mam dziwny problem, chodzi o to, że gdy w opcjach graficznych gry ustawię synchronizację pionową na tryb ekonomiczny to nic się kompletnie nie zmienia, nadal jest 60 fps, zamiast 30 fps. 
Co dziwniejsze w tym wszystkim, że jak raz włączę grę to jest 30 fps, ale gdy ponownie chcę zagrać w ETS-a 2 tego samego dnia tylko, np wieczorem to jest 60 fps, mimo, że tak jak mówię synchronizacja jest włączona na tryb ekonomiczny. Ta opcja działa jak jej się podoba,dodam, że  w ATS  występuje analogiczna sytuacja, natomiast w Omsi 2 gdy ustawię w opcjach limit 30 fps to wszystko jest w porządku. 
Panowie ratujcie, bo naprawdę na tyle sposobów próbowałem rozwiązać problem, lecz bezskutecznie, może wam jakiś pomysł przyjdzie do głowy Smile (IPB)  
Gra jest oczywiście oryginalna podpięta pod steam'a
system jaki posiadam to windows 10 - 64bit 
Sterowniki od karty graficznej mam najnowsze. 
Dla mnie ta sytuacja jest chora. Jeszcze z czymś takim nigdy się nie spotkałem.
W razie jakiś wątpliwości pytajcie Smile (IPB)
Pozdrawiam serdecznie.

RE: Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - Leopoldix - 05-05-2016

Odinstalowałem najnowsze  sterowniki od karty graficznej, problem zniknął. Później po ponownym uruchomieniu gry problem powrócił, więc zainstalowałem  od nowa te najnowsze problem znikł, teraz znowu się pojawił ten sam problem. To jest jakaś chora sytuacja, tylko czym spowodowana ?

RE: Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - Radol - 05-05-2016

Przecież to też zależy od synchro twojego monitora, a 'ekonomiczna' to pobór energii.
To jest całkiem co innego niż opcja umiżliwiająca na "sztywno" zablokowanie kl/sek - tak jak ma to miejsce właśnie w OMSI

Włączona synchronizacja pionowa ogranicza ilość wyświetlanych klatek na sekundę (fps) do wartości odpowiadającej częstotliwości odświeżania monitora (Hz). Dla przykładu przy włączonej synchronizacji pionowej, na monitorze z częstotliwością odświeżania 75 Hz uzyskamy nie więcej niż 75 fps.

Wyłączona synchronizacja pionowa sprawia że zależność o której wcześniej pisałem znika całkowicie i liczba fps nie zależy już od częstotliwości odświeżania monitora. Teraz jeśli nasz monitor odświeża obraz z prędkością 75 Hz a nasza karta graficzna jest w stanie wyciągnąć 100 fps to właśnie tyle zostanie przesłane do monitora, nawet jeśli nie potrafi on wyświetlić tylu klatek.

p.s.
Większość z graczy ma raczej monitory 60 Hz
U karty graficznej to zależy przy jakiej rozdzielczości - mozna uzyskać więcej.
Ale jesli monitor nie obsługuje to po prostu będziesz miał czarny ekran

RE: Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - Leopoldix - 05-05-2016

Posiadam ten monitor http://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ 
idzie to jakoś rozwiązać, żeby było tak jak w OMSI 2 ? 
Bo Shadowplay cały czas pokazuje ponad 30 fps, pomimo właśnie włączonej ekonomicznej synchronizacji pionowej.
Bo już szczerze mówiąc całkiem już zgłupiałem Smile (IPB)
Pozdrawiam.

Ty nie masz żadnego problemu!
ETS2 nie ma blokady na stałe klatek i tyle.
Monitor masz 60 Hz i do tylu kl/sek bedzie próbował wyświetlić.

Napisałem wyraźnie czym jest wł/wył synchronizacji i masz 2 wyjscia:
a) do 60 fps
b) uzyskać nawet ponad 60 fps (ale że Twój monitor nie obsługuje aż tyle (bo masz synchro 60 Hz ) to przy wyłączonej synchronizacji będzie karta przesłyłać więcej klatek przez co będą sie klatki "nachodzić" i objawia się to złym wyświetlaniem obrazu.

Nadal mnie to nie przekonuje, ponieważ miałem sytuacje taką jeszcze dzisiaj, że kilka razy był tak, że opcja zadziała i było maksymalnie wyświetlane 30 FPS.
Dziękuje za pomoc Smile (IPB)

To ze masz różnie  to efekt odinstalowania i instalowania sterowników.
Karta graficzna też ma tutaj znaczenie i to czy uruchamiasz bez sterowników czy ze sterownikami.

Praktycznie każdy teraz monitor ma przy rozdziałce fullHD (1920x1080) stałe 60Hz - rozdziałka też ma tutaj znaczenie.
Na niższych rozdzielczosciach można często ustawić więcej Hz - jest to w opcjach Nvidii...ale to musisz mieć oczywiscie zainstalowane stery.

Ustawiłem odświeżanie w grze na 50 Hz no i teraz wiadomo mam te 50 fps, a nie 60 fps.
Tylko mnie zastanawia jedno to, że Adrian z Wolnego kanału posiada monitor z odświeżaniem 60 Hz i jednak on ma te 30 fps  cały czas.
Stery mam zainstalowane.

RE: Nie działa opcja ekonomiczna synchronizacja pionowa - nirwana9 - 05-05-2016

Spróbuj tak :

Wejdź w Dokumenty>ETS2>config.cfg - otwórz go notatnikiem.

Znajdź linijkę ( jest na samym końcu) uset r_vsync "x" gdzie x to liczba jak będzie 0 to dlatego masz 60 fpsów

i ustaw najpierw na "1" i sprawdź a jak bez zmian to spróbuj "2" i powinno być 30 fps Wink (IPB)

Próbowałem tego sposobu, lecz nic on nie zmienia, tzn jak jest wartość wpisana 0 to wiadomo, że w menu to nawet 500 fps jest, a przy wartości 1 jak i 2 jest 60 fps.