Modscenter • Centrum modyfikacji do gier
Zacinki z ProMods - przeniesiono przez nirwana9 - Wersja do druku

+- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl)
+-- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_339)
+--- Dział: Kosz (https://modscenter.pl/forum_kosz_340)
+--- Wątek: Zacinki z ProMods - przeniesiono przez nirwana9 (/thread_zacinki-z-promods-przeniesiono-przez-nirwana9_32802)

Strony: 1 2

Zacinki z ProMods - przeniesiono przez nirwana9 - milko33 - 01-06-2016

Witam, kilka minut temu zainstalowałem sobie mapę Pro Mods i Poland Rebuilding (obydwie najnowsze) Wszystko fajnie tylko gdy jestem w większych miastach bardzo laguje mimo że mam mocnego kompa, mógłby ktoś pomóc bo mapka bardzo fajnie wygląda a nie chce grać na najniższych ustawieniach. Z góry dzięki Wink (IPB)
Podzespoły:
Karta graf.: Nvidia GeForce GTX 960
Procek: Intel core i5 4460 3.2 GHz
RAM: 8 GB
Rozdzielczość: 1920x1080
Sysytem: Win 7

RE: Zacinki z ProMods - acer884 - 01-06-2016

To kwestia silnika gry a nie sprzętu. Możesz mieć  na pokładzie GTX'a 970 i będzie podobnie. Nie znam się ale to chyba kwestia tego, że ETS obsługuje tylko direct 9 który w ograniczony sposób obsługuje procesory wielordzeniowe. 

Pozdrawiam K

RE: Zacinki z ProMods - milko33 - 01-06-2016

Czyli nie da się tego naprawić ? A mi pozostaje wgrać starą wersję PM i PR ?

RE: Zacinki z ProMods - Radol - 01-06-2016

To, że bardzo laguje to nie jest akurat normalne.
Dobrze jakbyś podał dane z pliku .log bo na wydajność mają wpływ także inne rzeczy - można to przeanalizować studiując właśnie zawartosć pliku .log
Jeśli jest to laptop, to akurat ta wersja karty montowana w laptopach jest słaba... no ale to moje domysły bo nic nie wiem na temat Twojego komputera bez odpowiednich danych.

Można "zejść" z pewnymi opcjami i wcale gra nie będzie wyglądała o wiele gorzej.

RE: Zacinki z ProMods - acer884 - 02-06-2016

A to przepraszam za wprowadzenie w błądSmile (IPB)  Moje doświadczenia ze wszystkimi mapami  o dużym zagęszczeniu wskazywały, że mniejsze bądź większe spadki fps są naturalne. Oczywiście warto obniżyć ustawienia grafiki względem  "czystej" gry. 

Pozdrawiam K

RE: Zacinki z ProMods - milko33 - 02-06-2016

To jest komputer, a tutaj masz logi: http://pastebin.com/7bfg7sKY

RE: Zacinki z ProMods - Radol - 02-06-2016

Sprawdź jak gra będzie zachowywać się przy uruchomieniu samej mapy.
Nie podobają mi się niektóre mody, gdyż chyba nie są do końca aktualne.

Trzeba brać pod uwagę kilka rzeczy:
a) Zawsze w miastach będzie mniej płynnie - przecież gra musi wyświetlić o wiele więcej obiektów
b) Dodatkowe mody np. na traffic , naczepy ..itd  są dość "zabójcze" dla ogólnej wydajności.
Dodając takie mody trzeba brać pod uwagę kolejny znaczny spadek FPS
c) Niektóre opcje graficzne należy choć lekko zmniejszyć, gdyż za wiele nie pomagają a drastycznie wpływają na płynnośc gry.
Chodzi tutaj o szczegółowość w lusterkach, cienie, roślinność...itd
HDR też można ostatecznie wyłączyć, ze skalowaniem też nie należy przesadzać.

Masz  w sumie dobry sprzęt, ale akurat biorąc pod uwage silnik ETS2 to i tak poszaleć zbytnio nie możesz.
Oznacza to, że nie możesz wszystkich opcji dać na MAKS i mieć nadzieje że będzie wsio chodziło płynnie.

Z drugiej strony nie powinieneś mieć aż takich problemów, dlatego zwróciłem uwagę gdy napisałeś że:
Cytat:w większych miastach bardzo laguje

Nie powinno aż tak lagować, choc spadek FPS w miastach ma każdy.
W ostateczności można spróbować inne sterowniki do karty.

Z tego co widzę to chyba nie uruchamiasz gry w trybie 64-bit, a to też może choć trochę pomóc i nie zaszkodzi zmienić.
(moja opinia jest taka ze te 64-bit to wielka ściema w przypadku ETS2, ale skoro dali możliwość trzeba to wykorzystać)

RE: Zacinki z ProMods - milko33 - 02-06-2016

Dzięki Radol, no może troszkę przesadziłem z tym gdy pisałem że bardzo laguje w miastach no ale jak napisałeś że spadki FPS ma każdy no to bez tego się chyba nie obejdzie. Aha i mam pytanie bo napisałeś że traffic i naczepy są zabójcze to nawet jeśli w "Menedżer modów" mam je wyłączone to i tak będzie lagować bo w pewien sposób się ładują czy coś ? Bo aktualnie mam je powyłączane, no i faktycznie kilka modów mam "trochę" nie aktualnych.

RE: Zacinki z ProMods - Radol - 02-06-2016

W sumie nigdy nie badałem zależności tylko samego umieszczenia modów w 'mod' a faktycznego ich uaktywnienia w grze.
Trzeba by chyba porobić pomiary zużycia pamięci.

Wydaje się, że raczej samo umieszczenie niewiele przeszkadza i nie ma wpływu na samą wydajność w grze w przypadku gdy taki mod nie jest aktywowany.
Prawdopodobnie w tym przypadku jest czytany tylko nagłówek moda a nie jego dane.

Jak wspomnialem, musiałby to ktoś dokładnie sprawdzić i to naprawdę z dużą iloscią modów o dużych rozmiarach i wymaganiach.

p.s.
Do mapy promods nie zalecam żadnych modów na pojazdy w trafficu i paradoksalnie także moda promods na firmy i naczepy.(ProMods Trailer and Company Pack)
Jak na razie, mimo moich zaleceń/sugestii, nie zmieniono rozdzielczości tekstur w modzie promods i wszystkie tekstury tam występujące mają według mnie zbyt przesadzoną rozdzielczosć 4096x2048 oraz rozmiar ponad 10 MB. (W sumie same tekstury 113 firm zajmują ponad 1 GB ! (GG)!  i wszystko to musi zostać wczytane )
Naczepy nic by nie straciły na jakości gdyby zmniejszyć to choćby o połowę (2048x1024) a nawet do np. rozdzielczości 1024x512

Podobnie chyba jest w modami na traffic, gdzie niekiedy skupiono sie na zbyt full-wypas wyglądzie modeli przez co jest to 'zabójcze' dla wydajności.
Szczególnie że są to modele w ruchu AI i jest ich całkiem sporo.

Piszę to dla przestrogi mniej wtajemniczonych a posiadających średni sprzęt, którzy chcą mieć super mapę i mody z dużym traffic'iem - a potem jest rozczarowanie słabą płynnością i przycinkami.

RE: Zacinki z ProMods - bigdady40 - 03-06-2016

(02-06-2016, 21:31)Radol napisał(a): W sumie nigdy nie badałem zależności tylko samego umieszczenia modów w 'mod' a faktycznego ich uaktywnienia w grze.
Trzeba by chyba porobić pomiary zużycia pamięci.

Wydaje się, że raczej samo umieszczenie niewiele przeszkadza i nie ma wpływu na samą wydajność w grze w przypadku gdy taki mod nie jest aktywowany.
Prawdopodobnie w tym przypadku jest czytany tylko nagłówek moda a nie jego dane.

Jak wspomnialem, musiałby to ktoś dokładnie sprawdzić i to naprawdę z dużą iloscią modów o dużych rozmiarach i wymaganiach.

p.s.
Do mapy promods nie zalecam żadnych modów na pojazdy w trafficu i paradoksalnie także moda promods na firmy i naczepy.(ProMods Trailer and Company Pack)
Jak na razie, mimo moich zaleceń/sugestii, nie zmieniono rozdzielczości tekstur w modzie promods i wszystkie tekstury tam występujące mają według mnie zbyt przesadzoną rozdzielczosć 4096x2048 oraz rozmiar ponad 10 MB. (W sumie same tekstury 113 firm zajmują ponad 1 GB ! (GG)!  i wszystko to musi zostać wczytane )
Naczepy nic by nie straciły na jakości gdyby zmniejszyć to choćby o połowę (2048x1024) a nawet do np. rozdzielczości 1024x512

Podobnie chyba jest w modami na traffic, gdzie niekiedy skupiono sie na zbyt full-wypas wyglądzie modeli przez co jest to 'zabójcze' dla wydajności.
Szczególnie że są to modele w ruchu AI i jest ich całkiem sporo.

Piszę to dla przestrogi mniej wtajemniczonych a posiadających średni sprzęt, którzy chcą mieć super mapę i mody z dużym traffic'iem - a potem jest rozczarowanie słabą płynnością i przycinkami.

Wszystko fajnie ja mam dobry sprzęt używam mapę pro mods Bałkany rus map nowe firmy oraz naczepy i najgorzej mam jak zapisuje autosabe i u mnie np. jest największy spadek w Łodzi