![]() |
Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Wersja do druku +- Modscenter • Centrum modyfikacji do gier (https://modscenter.pl) +-- Dział: Tworzenie modyfikacji (https://modscenter.pl/forum_tworzenie-modyfikacji_268) +--- Dział: Grafika (https://modscenter.pl/forum_grafika_270) +---- Dział: Pomoc (https://modscenter.pl/forum_pomoc_278) +---- Wątek: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. (/thread_pomoc-przy-skinowaniu-naczepy_36491) |
Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Shango - 19-10-2020 Co może być nie tak, mianowicie na oryginalnej krone od SCS, skin działa jak powinien, lecz na krone od Sogard, skin wchodzi również na paleciare, zderzak i inne elementy które można malować... Skin robię za pomoc Mods Studio 2. Tak wygląda na oryginalnej naczepie ![]() A tak na naczepie od Sogard'a ![]() Ewentualnie, jak w tym przypadku na naczepie Sogard'a nie ma skina w ogóle, jest tylko czarny kolor ![]() RE: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Michaleczeq - 19-10-2020 Wszystko zależy od tego, w jaki sposób autor wykonał powierzchnię do skinowania/malowania. Można to zrobić na 2 sposoby. Pierwszy to tradycyjny - Wszystkie możliwe do pomalowania elementy łącznie z akcesoriami są zmapowane tak, by dało się zawrzeć skin w 1 teksturze. Oznacza to że na teksturze każdy element ma swoje miejsce które nie koliduje z innymi (chyba że celowo tam gdzie to możliwe dla ułatwienia pracy) Druga to nieco nowsza - Akcesoria są uniezależnione od skina pojazdu/naczepy dzięki czemu akcesoria mogą posiadać swoje własne pliki dds niezależne od całej reszty. Tutaj dobrym przykładem jest najnowsza Scania która z tego systemu korzysta. W tym wypadku wygląda to tak, jakby autor skorzystał z tej drugiej opcji. Niestety nie powiem ci co konkretnie musisz skopiować, utworzyć, zmienić ponieważ jest to różne dla każdego moda. Mogę jedynie powiedzieć gdzie powinieneś szukać. Nie wiem też na co pozwala ten cały program a na co nie, dlatego też napiszę to tak, jakby trzeba było robić to ręcznie. To co ty musiał byś zrobić to uwzględnić wszystkie te akcesoria które wspierają malowanie (boczne schowki itd.) w swoim skinie za pomocą defów. Wszystko co powinieneś wiedzieć by to naprawić znajduje się w defach gry oraz tej naczepy, pod tym katalogiem: "/def/vehicle/trailer_owned/[nazwa_naczepy]/paint_job/accessory" Co do przykładów z gry, znajdziesz je pod tą samą ścieżką w archiwum DEF. Tam sobie możesz wybrać folder z SCSową naczepą np. "scs.box" i podglądnąć jak to tam wygląda. Oczywiście będziesz musiał wykonać drugą (lub i więcej) teksturę która będzie służyć do pomalowania tych części. Akcesoria są raczej oryginalne dlatego też powinno wystarczyć skopiowanie jakiegoś oryginalnego defa i jego przerobienie pod twoje potrzeby. Nie będziesz musiał dzięki temu przepisywać wszystkich tych akcesoriów do których miały by się te tekstury tyczyć. Nazwa takiego pliku sii w folderze "accessory" powinny być takie same jak defy skinów folder wcześniej. RE: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Shango - 19-10-2020 Z naczepą już ogarnięte, aczkolwiek potrzebuje porady, jak w actrosie mp iv by schumi pomalować tylne błotniki, bo co bym nie zaznaczył w mods studio 2 to i tak one są białe... RE: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Michaleczeq - 20-10-2020 A kolor dosłownie zawsze jest biały? Czy przy różnych skinach/malowaniach zmienia kolor? Bo to wszystko od skinu zależy. Jest szansa że w tym przypadku jest dokładnie tak samo jak z naczepą. RE: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Shango - 20-10-2020 To już też ogarnięte mam. Został ostatni problem. Za nic nie ogarniam, jak zmienić DDS'a od chlapacza w naczepie, nigdzie nie ma dds'a odpowiadającego za to. Autor moda wprawdzie dał podpowiedź taką Cytat:You need to asign a .dds with these lines on the accessory paintjob file:Aczkolwiek nic z tego nie rozumiem... RE: Pomoc, przy skinowaniu naczepy. - Michaleczeq - 20-10-2020 Czyli dokładnie to samo co w przypadku tamtej naczepy. Jak wspomniałem wcześniej - nie wiem jak działa tamten program z którego korzystasz bo ja jestem nauczony wszystko robić ręcznie, łącznie z plikami, ale tutaj tak jak w przypadku naczepy trzeba dodać malowanie dla tych akcesoriów - czyli przypisać do nich dds z kolorem. To co podał autor to właśnie ta cała gotowa do wklejenia do pliku def lista akcesoriów. Otwórz sobie def z gry i sprawdź jak to wygląda tam. Tutaj masz przykładową ścieżkę wewnętrzną. Plik sii dowolny. "/def/vehicle/truck/scania.s_2016/paint_job/accessory" Jak zauważysz tam w tym pliku są podobne fragmenty tekstu, jakie podał autor pojazdu. Różni się tylko ich ilość, nazwa i to że zależnie od skina mogą być w większej ilości grup. W tym folderze w swoim modzie (oczywiście zamiast scanii ma być folder pojazdu do którego skin robisz) musisz stworzyć plik .sii o takiej samej nazwie, jak został nazwany plik skina folder wcześniej. Jak masz już gotowy plik, to wklejasz sobie zawartość dowolnego pliku sii, który podglądałeś w podanej przeze mnie ścieżce. Zostaw sobie tylko grupę wpisów oznaczoną jako "ovr0". Pozostałe czyli wpisy ovr1, ovr2 itd. usuń. Tylko uważaj by nie wywalić klamry zamykającej definicję. Początek czyli: Kod: SiiNunit Kod: simple_paint_job_data : .ovr0 Kod: } Jeżeli chodzi o te wpisy, to będziesz potrzebował tylko "paint_job_mask" oraz tą listę "acc_list" którą podał autor. Uzupełniasz plik i wszystko powinno być OK. Tutaj taki przykład szybki: Kod: SiiNunit Jakbyś chciał np. aby jakieś konkretne akcesorium miało unikalne malowanie, np. inny kolor albo jakiś skin miałby na nim być widoczny, to po prostu dodajesz kolejne "ovr" i resztę już powinieneś wiedzieć. |