Witam, potrzebuję zmienić napis na tabliczce imiennej, tabliczka posiada napis dodany w Zmodelerze, nie ma możliwości zmiany go w pliku .dds
Jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak to zrobić?
ZModeler3 zmiana napisu.
|
Witam, potrzebuję zmienić napis na tabliczce imiennej, tabliczka posiada napis dodany w Zmodelerze, nie ma możliwości zmiany go w pliku .dds
15-03-2018, 18:32
Masz na myśli to, że tekst na tabliczce jest wymodelowany? Najprościej będzie, jeśli dodasz zrzut ekranu ze Zmodelera (najlepiej z widoku Perspective), wtedy będę wiedział w czym problem
15-03-2018, 18:44
(15-03-2018, 18:32)JanuszC32 napisał(a): Masz na myśli to, że tekst na tabliczce jest wymodelowany? Najprościej będzie, jeśli dodasz zrzut ekranu ze Zmodelera (najlepiej z widoku Perspective), wtedy będę wiedział w czym problem Dokładnie to mam na myśli, tekst jest wymodelowany. Za około 20 minut mogę dodać zdjęcie, ale no chodzi dokładnie o to o czym mówisz
15-03-2018, 18:50
No, to screenshot będzie zbędny Teraz masz do wyboru dwie opcje, możesz usunąć wymodelowany tekst i zamienić go na zwykłą teksturę z własnym napisem, lub usunąć tekst i zrobić własny za pomocą liter 3D, na forum był kiedyś zestaw z gotową czcionką ale linki wygasły, postaram się jakieś znaleźć gdybyś chciał
(15-03-2018, 18:50)JanuszC32 napisał(a): No, to screenshot będzie zbędny Teraz masz do wyboru dwie opcje, możesz usunąć wymodelowany tekst i zamienić go na zwykłą teksturę z własnym napisem, lub usunąć tekst i zrobić własny za pomocą liter 3D, na forum był kiedyś zestaw z gotową czcionką ale linki wygasły, postaram się jakieś znaleźć gdybyś chciał Raczej myślałem nad pierwszą opcją, lecz w sumie jest mi to obojętne Jeżeli mógłbyś, to byłoby super
15-03-2018, 18:59
Opcja z teksturą jest niewątpliwie łatwiejsza i wygląda też ładniej (ale to już moja prywatna opinia ). Gdybyś jednak chciał zrobić napis, to czcionka jest tu
(15-03-2018, 18:59)JanuszC32 napisał(a): Opcja z teksturą jest niewątpliwie łatwiejsza i wygląda też ładniej (ale to już moja prywatna opinia ). Gdybyś jednak chciał zrobić napis, to czcionka jest tu W takim razie fajnie, gdybyś wytłumaczył tę opcję z teksturą, skoro mówisz, że łatwiejsza i do tego ładniej wygląda to Ci zaufam haha Ale dziękuje też, że poszukałeś czcionke, może kiedyś się przyda.
15-03-2018, 19:10
Ekhem, nauczyciel ze mnie słaby, ale próbować można Jak już usuniesz literki, pod nimi powinna (słowo klucz, powinna, nie wiem jak tam wygląda ten model ) znajdować się płaska przestrzeń. Jeśli faktycznie jest tak jak piszę, to wtedy spreparuj teksturę z tłem oraz literkami, które chcesz mieć na tabliczce a następnie nałóż je na "tło", które znajdowało się za literkami. I taki bonus, jak chcesz, żeby miała podświetlenie to do "adapt" przy materiale dopisujesz ".lum" (czyli na przykład "dif.lum", dodatkowo, jeśli chcesz, żeby świeciła się tylko pewna część tej tabliczki (załóżmy tylko literki), to w miejscach które mają się nie świecić dodajesz przeźroczystość do tekstury (oczywiście sam materiał tabliczki musi mieć wtedy ustawione "No alpha blend". Jeśli masz jakieś doświadczenie ze Zmodem oraz programami do edycji grafiki, nie powinno zająć to więcej niż 5-10 minut
15-03-2018, 19:20
(15-03-2018, 19:10)JanuszC32 napisał(a): Ekhem, nauczyciel ze mnie słaby, ale próbować można Jak już usuniesz literki, pod nimi powinna (słowo klucz, powinna, nie wiem jak tam wygląda ten model ) znajdować się płaska przestrzeń. Jeśli faktycznie jest tak jak piszę, to wtedy spreparuj teksturę z tłem oraz literkami, które chcesz mieć na tabliczce a następnie nałóż je na "tło", które znajdowało się za literkami. I taki bonus, jak chcesz, żeby miała podświetlenie to do "adapt" przy materiale dopisujesz ".lum" (czyli na przykład "dif.lum", dodatkowo, jeśli chcesz, żeby świeciła się tylko pewna część tej tabliczki (załóżmy tylko literki), to w miejscach które mają się nie świecić dodajesz przeźroczystość do tekstury (oczywiście sam materiał tabliczki musi mieć wtedy ustawione "No alpha blend". Jeśli masz jakieś doświadczenie ze Zmodem oraz programami do edycji grafiki, nie powinno zająć to więcej niż 5-10 minut To znaczy moje umiejętności ze ZModem wyglądają tak, że potrafię sobie zrobić interior, w sensie dodać własnie tabliczki, firanki i tak dalej do interioru i exterioru. Gdy usunę tekst to faktycznie mam czystą powierzchnię, lecz gdy mówisz mi jakieś sparuj teksturę z tłem to delikatnie mówiąc nie wiem za bardzo o co chodzi i mógłbys powiedzieć jakoś dokładniej co zrobić
15-03-2018, 19:36
Dobra, to skoro pierwsza część już za nami to zostaje to ciekawsze Musisz sobie przygotować teksturę z czymkolwiek, co chcesz, żeby znajdowało się na tabliczce a następnie nałożyć ją na ten prostokąt czy jak to tam wygląda Krok po kroku (oprócz przygotowania tekstury) będzie to jakoś tak:
1. Tworzysz sobie nowy materiał i ustawiasz w nim teksturę którą przygotowałeś 2. Zaznaczasz tę płaską powierzchnię (np. narzędziem Separated) i nakładasz na nią wcześniej utworzony materiał 3. Klikasz PPM na zaznaczony obiekt Mapping>Edit UV, a następnie zaznaczasz takie opcje "Generate new" i"From world XYZ", resztę zostawiasz tak jak jest 4. Zmieniasz widok na UV Mapper, klikasz "Materials" i wybierasz ten materiał, który utworzyłeś (zasadniczo i tak tylko on powinien być dostępny) 5. Używając narzędzi Move, Rotate i Scale dopasowujesz mapowanie tego płaskiego prostokąta do tekstury 6. Powinno być cacy |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|