(28-10-2017, 04:02)Michaleczeq napisał(a): @AmericanoTutaj faktycznie pewnie masz rację-ETS 2 mimo braku relatywnych korzyści z tego tytułu coraz bardziej muli i to mnie denerwuje najbardziej w tej grze.Dokładaja jakiś pierdół, które każdy ma gdzieś typu blokada mostów (PO CO TO KOMU XD(wiem, że to niespecjalnie wpływa na płynność, ale to pierwsze co mi zawsze przychodzi do głowy)) i inne, gra tymczasem muli coraz bardziej chociaż nie powinna, bo na to nie zasługuje-wygląda średnio, sama w sobie jest bardzo przeciętna i mam gry teoretycznie bardziej wymagające w danych producenta, które śmigają cacy.Ale na mój ból dupy do SCS Software zarezerwuje sobie inny temat i moment
Najlepiej to na twój post odpowiedział by DIESIRAE, bo ja w tej mapie i jej mankamentach specjalnie mocno obeznany nie jestem, ale nie wiem kiedy i czy znajdzie czas więc postaram się zrobić to ja.
Jeżeli chodzi o lagi na mapie to wątpię by było to "widzimisię kogoś tam żem u niego tam tnie" jak to wiele osób którym to płynnie działa myśli czy też twoje "smarowanie wazelinką". Wiele ludzi ma tak jak pisze UlvMann - lepszą wydajność niż gdzie indziej, ale też część osób ma duże lagi. Osoby które to testowały jakimś dziwnym trafem nie miały "10 rdzeniowego procka i karty 2137 Gigabajtów" a komputery ze średniej półki i nie mieli takich problemów jak np. ty więc zamiast od razu krytykować optymalizacje (należysz do tej nielicznej grupy która ma problemy z tym), warto byłoby najpierw podać specyfikacje i zagłębić się w ustawienia graficzne, przejrzeć czy aby coś nie przeciąża komputera/gry (niepotrzebne procesy w tle itd. czy nawet jakieś inne mody), podlinkować zdjęcia/filmy miejsc ze spadkami z odpaloną specjalną nakładką pokazującą fpsy i inne baaardzo przydatne informacje (komenda g_minicon 1). Coś co ewentualnie mogłoby pomóc w ewentualnej optymalizacji.
Moje osobiste podejrzenie jest proste. Nie tak dawno bo w 1.27 jak ktoś pamięta SCS zrobił "rewolucje" i w tym przypadku ważny jest fakt, że przenosili wiele obliczeń z CPU na GPU i tym samym ciężko mi jednoznacznie powiedzieć "to wina modeli na mapie" albo "to wina sprzętu/ustawień". Zresztą co chwila coś zmieniają w silniku co może spowalniać działanie gry, co chwila wychodzą nowe aktualizacje/DLC więc mówienie "swego czasu gra śmigała na całkiem giciorek ustawieniach" nie pokrywa się z tym, że już czystej grze wymagania stopniowo idą w górę. Z jednej strony gdyby to była wina mapy to tyle osób nie mówiło by że ma mniej ścin niż gdzie indziej poza Polską (nie mówiąc już o filmach na których nie mają ścin), z drugiej jednak to co na niej jest (modele, zagęszczenie itd) może u ludzi ze słabszym sprzętem, bądź takim na granicy minimalnych ustawień lagować, ale to już zostawmy w spokoju. Ile ludzi i ich sprzętu/ustawień graficznych tyle pochwał/problemów/opinii itd. na temat FPS.

Po prostu mapa powoduje jeszcze większe lagi, ale to dość zrozumiałe, że ścina bardziej, bo oryginalna mapa Polszy SCSu jest tak biedna, że tam nie ma co mulić i poszłaby pewnie na moim kalkulatorze.
(28-10-2017, 04:02)Michaleczeq napisał(a):(27-10-2017, 14:48)Americano napisał(a): ... niby robicie mapę w skali ETSowej, żeby pasowała do Promodsa itd itp. a Trójmiasto zajmuje w skali gry jakieś prawie 100 kilosów długości i połowa tego szerokości. ...
No robimy w skali ETS'owej. Zmienić się jej nie da bo trzeba by było budować mapę na nowo tylko z samą Polską co równa się z nowym modułem tak jak sam mówisz. Dla tych co nie rozumieją, sama zmiana w edytorze wartości 19 na np 10 (skala mapy) nagle tej mapy nie poszerzy, nie da ci więcej miejsca. Poza tym, dlaczego mielibyśmy się trzymać tej skali jak pies smyczy. Kilkukrotnie DIESIRAE wspominał że ten rejon był swego rodzaju testem ile można zmieścić na tak małym obszarze. Inna sprawa to nikt nie pisał że będziemy robić miasta by pasowały do PM, gdyby robili same miasta przelotowe to my też mielibyśmy je robić?. PM jest po prostu wymagany z wieelu powodów. Główne są to assetsy oraz możliwość łączenia z dowolną mapą.
Były rozmowy "czy warto przenosić na osobny moduł" i robić na "własnej skali". Każdy tego chciał ale szybko doszliśmy do wniosku że w wielkim skrócie musielibyśmy wykonać wszystko na nowo, każde miasto, drogę, stworzyć wiele nowych modeli itd. i świat gry byłby mały kosztem włożenia w pracę co najmniej roku, a tyle w projekcie ma zamiar jeszcze siedzieć DIESIRAE (główny MapMaker) a potem nie było by komu tego dalej robić bo nikt nie chce pomóc, tym samym projekt mógłby skończyć się szybciej niż by się zaczął (chyba że są osoby chętne i zachłanne by taką mapę na osobnym module robić). Inna sprawa jest taka że nikomu nie chce się porzucać tego co dotychczas zostało zrobione, no bo jak? "Zrobiliśmy przebudowę całej Polski, poświęciliśmy na to kilka lat. Porzućmy to wszystko i zróbmy to od nowa." Wątpię by ktoś tak chciał zrobić ze swoim dorobkiem.
Wracając do tematu terenów. Jedni lubią krajówki, autostrady itd. a inni mają frajdę z jazdy po miastach, zaułkach itd. Same miasta w grze według USTAWIEŃ edytora mają skalę 1:3 więc zgadzało by się to z twoim "gdzie takie wielkie miasta mają w ogóle sens"
Mówisz że 3-miasto jest ogromne. Pamiętając że są to 3 miasta, porównaj sobie to do największych miast z map np. Wien z PM i pomnóż je x3. Wielkości będą porównywalne. Dla tej skali w jakiej jest gra idealne miasto to miasto przelotowe, choć to czasami jest za duże. Tutaj wszyscy przyznamy sobie rację - najlepiej było by gdyby skala była od początku gry choćby nieco inna np 1:15, bo wtedy tego miejsca byłoby nieco więcej, ale muszę powtórzyć jeszcze raz: "ten rejon był swego rodzaju testem"
No właśnie.Problem jest taki, że same odległości sa w skali 1:19, ale cały wszytskie obiekty itd są w 1:1.I jak dołożysz kolejną miejscowość o długości prawdziwych 500 metrów, to ucieka ci prawie 10 kilometrów w skali 1:19 XD I jak zrobisz takie wieeeelkie trójmiasto to zabierasz ogromną ilość kilometrów do jazdy poza miastem, a to powoduje to o czym mówiłem-DK6 Gdynia-Kołbaskowo jest nie do jazdy, zwłaszcza jak komuś muli w miejscowościach i jak ktoś woli sobie posmigać poza miastem XD
A samo trójmiasto jest troche duże.Nawet bardzo.Bo ja wiem, że porównywanie prawdziwiej mapy Polski do tej z ETSa to niedokońca miarodajna metoda określania tego czy mapa jest ok cz nie, ale Południowa Obwodnica Trójmiasta na wysokości Olsztyna?Trochę przestrzał, o jakieś 150 km.I dlatego jest bardzo duże.
I nie mam zamiaru pisać wam "E ZRUPCIE STANDALONE'A" bo ja wiem jak bardzo *CENZURA* jest Map Edytor SCSu i jaka była to ogromna ilość pracy, tylko gdybym to ja robił tę mapę pokusiłbym się jednak o miasta głownie przelotowe i odpuściułbym sobie robienia jakiś zadupi typu Wałcz (w skali globalności mapy i w porównaniu do miast w innych krajach to jest to maksymalne zadupie) a w zamian dopracowałbym w miare realistycznie odwzorować sieć drogową, ale to takie gdybanie-to zrobił bym ja i są rzeczy które mi nie pasują w tej mapie.
A to, że SCS wymyślił sobie skalę zdecydowanie zbyt mała jak na Symulator Ciężarówki no to już nie nasza wina.A połączenie małej skali i chujowych terenów jest już maksymalnei przykre.Bo jak wysrali pierwszą wersję tej gry z Niemcami z GTSa to ja nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać.A najgorsze jest to, że oni potrafią zrobić całkiem fajne tereny, jak Skandynawia czy Francja, ale nie pomyśleli, że główne państwo tranzytowe w Europie czyli Niemcy tez musza jakoś wyglądać.A gdyby nie Promods i poprawione Autobahny to bym nigdy nawet nie wyjechał poza tereny Poland Rebuilding, albo Skandynawię.
(28-10-2017, 04:02)Michaleczeq napisał(a):(27-10-2017, 14:48)Americano napisał(a): Kolejna kwestia to te smaczki typu Monciak, skwer Kościuszki, motława w Gdańsku. Pięknie odwzorowane. Miło to obejrzeć. Ale to też nie ma sensu z punktu widzenia jeżdżenia ciężarówką, bo raz to zobaczysz i nigdy tam nie wrócisz zapewne.
Zdajesz sobie sprawę że tam są spedycje do/z których wozi się ładunki a więc nie będzie to jeden raz, no chyba że będziesz unikał potem specjalnie tych terenów "bo już widziałem"
Dobra, zwracam honor, rozładunek w Gdańsku przy Motławie mnie kupuje idę upalać XD
(28-10-2017, 04:02)Michaleczeq napisał(a):(27-10-2017, 14:48)Americano napisał(a): A niestety mapa jest również baaaardzoo nierówna, raz piękne trójmiasto i okolice, raz prawie goła krajowa piątka Poznań-Wrocław ze oryginalnej mapy SCSu
No niestety, ale 1-2 osoby na pstryknięcie palcem nagle ci całej mapy nie przebudują. Nie zmusisz też ich by siedzieli jak zombie i przez 24/7 budowali całą mapę![]()
Choćby właśnie dlatego też premiera się obsunęła, bo trzeba było nieco odświeżyć stare rejony by w miarę pasowały do tego co zostało zrobione.
Tutaj można by teraz krzyczeć że miasta: xxx, yyy, zzz wymagają natychmiastowych poprawek. Prawda, ale jak niema kogoś kto by się tym zajął to jak? Czasami trzeba zejść na ziemię i zrozumieć że cudów zrobić się w realnym świecie nie da nie ważne jak bardzo by się chciało, a my chcemy aby reszta rejonów była na takim poziomie jak Francja tylko jeszcze raz mówię - niema kto w tym pomóc kto by się na tym znał.
Chodzi mi raczej o to, że zamiast zużywać siły i czas na *CENZURA* pięknego Trójmiasta z 120458712051 spedycji i w ogóle, spróbować w miarę równomiernie przebudowywać sieć dróg w całej Polsce bez jakiś wielkich projektów typu właśnie Pomorze w tej wersji.Bo jest super jak jedziesz z Gdyni do Wrocławia dopóty nie wyjedziesz z Poznania, gdzie masz SCSowską trasę i musisz jechać z zamkniętymi oczami, żeby nie psuć sobie humoru i nie narzygać na klawiaturę.Chodzi mi o równomierność jakościową całej mapy.Ale to jak mówie, moja wizja.
(28-10-2017, 04:02)Michaleczeq napisał(a):
(27-10-2017, 14:48)Americano napisał(a): Podsumowując sprawę-wolę oszczędne i minimalistyczne podejście Promods niż totalny brak umiaru w stawianiu kolejnych modeli na które często nie zwrócisz uwagi.
Nie che was zjechać czy hejtować, po prostu wyrażam swoją opinię, bo mimo wszystko jestem pod wrażeniem całego projektu.
Pozdrawiam i liczę, że to przemyślicie bo nie chce nic mówić ale z takim terenem jak trójmiasto, to celowałbym na waszym miejscu w standalone'a.
Ty wolisz oszczędne miasta (w sumie jak są ładnie zrobione to i ja z chęcią się na takie zabieram) ale ja jednak wolę przeciskać się ulicami miast, kombinować i obmyślać bo jednak na takich drogach czasami jest wyzwanie jechać (tym bardziej z gabarytami). Dla mnie jazda po mieście jest po prostu ciekawsza
totalny brak umiaru? - nie przesadzaj. Modeli jest tyle ile widać z drogi. Tam gdzie nie trzeba, niema ich. Jest tego tyle choćby z takiego powodu aby drogi/modele itd. idące tuż obok można było uciąć i wyładować z pamięci gry. Jest jeszcze wieleee modeli które wypadałoby odchudzić, ale wszystkiego na raz nie zrobię. Póki co udało mi się raptem kilka bo musiałem potem zajmować się innymi do zrobienia
Zjechać? - może trochę z tą wazeliną przesadziłeś bo to już brzmiało jakby wszyscy kłamali i się podlizywali ;>>>
Tak jak wspomniałem wyżej - ile sprzętu w kompie/ustawień gry tyle będzie problemów/pochwał
Osobny moduł - marzenie każdego z nas. Nie mówię że niemożliwe, ale ile roboty z budową - ahh - wizja gotowej mapy piękna, rzeczywistość okrutna
PS. Ja naprawdę starałem się to skrócić ale nie wiedziałem co wywalić
Nie wiem ja w sumie szanuje i tak ta mapę bo jest piękna momentami, że aż *CENZURA* , być może dla mnie sama skala mapy w grze-1:19 jest czymś nieakceptowalnym, bo ja generalnie, lubię sobie po prostu jechać i mijać ładne widoczki, słuchać muzyczki te sprawy, więc szczerze poczekam jeszcze na projekt Tregion w skali 1:2 i zobaczę na ile on będzie grywalny.Bo ja upalam właściwie tylko standalone'y jak już.
Ta mapa i tak jest popularna i ludzie w nią grają, bo myślę, że wielu potrzeba tego klimatu Polski, a on napewno jest odwzorowany legitnie.
MinusPL napisał 28-10-2017, 11:50:
Proszę nie używać słów wulgarnych.
Proszę nie używać słów wulgarnych.