Cytat:odpalałem tak jak mówiłeś dalej to samo ;/ laptop jest czysty w środku bo był konserwowany a dodam też że Ets2 chodził mi płynnie 4miesiace temu tylko teraz tak nagle zaczeło się dziać... co się grzeje do 90stopni cały laptop czyli procesor karty graficzne etc.
Na spadki fps najprawdopodobniej ma wpływ za Wysoka temperatura. Nie wiem jak masz ustawione zabezpieczenia laptopa przed przegrzaniem ale pewnie tak właśnie jest ze jak już jest za ciepło to dedykowana grafika jest wyłączana.
Być może ta karta graficzna pomału kończy swój żywot (piszę o tym bo znam podobne przypadki do Twojego, najpierw się grzało, szumiało, potem wraz ze startem systemu zaczęło wywalać sterownik graficzny. Laptop wykorzystywany jedynie do przeglądania netu a tu ni z dupy ni pietruchy objawy podobne - padła karta graficzna i Trzeba było sposobu żeby go móc w ogóle uruchomić).
Przyczyn przegrzewania może być wiele. nie podałeś żadnych dodatkowych informacji które mogły by naświetlić przyczynę.
- kiedy był instalowany system
- czy aktualizowałeś ostatnio sterowniki graficzne (nierozsądnie jest instalować najnowsze, świeżutkie sterowniki bo nie raz sporo napsuły włącznie z możliwością uszkodzenia karty graficznej)
- jaki jest stan fragmentacji dysku
- czy karta grzeje się również przy przeglądaniu netu np. przy strumieniowaniu you tuba itp.
Zawsze wstawaj aktualnego gameloga żeby było wiadomo jak naprawdę uruchomiłeś grę.
Sprawdź w menadżerze zadań jakie aplikacje i procesy są uruchamiana ze startem systemu i jaki wpływ mają na obciążenie procesora, Ramu, hd.